Svijet     | 02.06.2018. 11:31 |

Douglas Fears novi američki savjetnik za nacionalnu sigurnost

FENA Internet

WASHINGTON, 2. juna (FENA) - Bijela kuća objavila je u petak da će admiral Douglas Fears biti novi savjetnik za nacionalnu sigurnost i borbu protiv terorizma u Vijeću za nacionalnu sigurnost (NSC).

Savjetnik za domovinsku sigurnost John Bolton pozdravio je imenovanje Fearsa, veterana u "brojnim segmentima na polju nacionalne sigurnosti među kojima su borba protiv terorizma, cyber sigurnost i odgovori na prirodne katastrofe".

Fears će nadzirati direktorat za cyber prostor u NSC-u i koordinirat će međuagencijske napore tokom odgovora na prirodne katastrofe, navodi Bijela kuća u saopćenju.

Fears, koji je prethodno bio specijalni pomoćnik predsjednika i visoki direktor u NSC-u, popunit će položaj koji je napustio Tom Bossert, koji je u aprilu bio prinuđen da podnese ostavku zbog borbe za vlast.

Fears je stekao obrazovanje na Akademiji američke obalne straže, u američkom Mornaričkom ratnom koledžu i Harvardu. On je proveo 30 godina u Američkoj obalnoj straži i nedavno je izabran da uđe u NSC.

Pozicija savjetnika za nacionalnu sigurnost stvorena je nakon napada na američke gradove od 11. septembra 2001. kako bi se nadzirao aparatus domovinske sigurnosti. Fears će biti osmi zvaničnik koji će obavljati tu dužnost, prenosi Xinhua.

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države uložile veto na rezoluciju UN-a o palestinskoj državnosti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'