Bosna i Hercegovina     | 01.06.2018. 13:25 |

World Vision BiH - Djeca izbjeglice i migranti u BiH žele da budu kao druga

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. juna (FENA) - Iz organizacije World Vision BiH saopćeno je da danas, na Međunarodni dan djeteta, prate sudbine i skreću pažnju na situaciju i potrebe djece iz Sirije, Irana, Pakistana i Afganistana i drugih zemalja koja, s pratnjom i bez, legalno i ilegalno ulaze u našu zemlju, još jednu stanicu na putu neizvjesnosti.

Navode da se u BiH danas nalaze djeca izbjeglice i migranti, prekinutih biografija i neizvjesne budućnosti, primorani da svoje djetinjstvo provode u hostelima, šatorima, izbjegličkim centrima, ali i na ulicama nepoznatih gradova izloženi raznim rizicima.

Također, ističu da iz kontakata s njima i njihovim porodicama znaju da ti dječaci i djevojčice ne žele ništa drugo već imati jednake šanse kao i druga djeca, a njihove su potrebe bolno skromne i često uključuju samo najosnovnije - adekvatnu ishranu ili bar redovne obroke, čistu odjeću i adekvatnu obuću, pristup obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti i mjesto na kojem se mogu osjećati sigurno.

World Vision BiH stavio je svoje ljudske i materijalne resurse u službu pomoći migrantskim i izbjegličkim porodicama sa djecom i sa partnerskim organizacijama radi na adresiranju njihovih kritičnih potreba.

U saradnji sa Crvenim krstom BiH, porodicama sa djecom i pojedincima u stanju potrebe donirani su i distribuirani jastuci, pokrivači, obuća i odjeća, te pružena podrška grupi volontera koja pomaže porodicama u okolini Sarajeva, osiguravši higijenski paket i pelene za bebe, te osnovne kuhinjske potrebštine za pripremu hrane za odrasle i za djecu.

U saradnji sa UNICEF-om, i uz podrsku Švedske agencije za razvoj - Sida, započete su pripreme za uspostavu prijeko potrebnog Kutka za djecu i Centra za majke i bebe u Izbjegličkom centru Salakovac, koji će osigurati siguran i stimulativan prostor u kojem će majke i djeca moći dobiti potrebnu psihilošku i informativno-edukativnu podršku, a djeca priliku i prostor za igru, druženje, edukativne i zabavne sadržaje, te pristup profesionalnoj podršci.

Dodatno, World Vision BiH je u saradnji sa partnerskim organizacijama UNICEF, SOS Dječija sela BiH, Save the Children i EMAUS, pokrenuo inicijativu za sveobuhvatnu procjenu stanja na terenu i uvid u potrebe porodica sa djecom i same djece izbjeglica i migranata u BiH.

Nalazi procjene se očekuju u toku naredne sedmice, a pružit će osnov za planiranje i neodložnu provedbu adekvatnih i ciljanih intervencija u najboljem interesu djece čije su sudbine i dobrobit povjerene donosiocima odluka u BiH i ne smiju biti iznevjerene, navedeno je u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'