Ekonomija     | 01.06.2018. 10:44 |

Konferencija o digitalnoj transformaciji poslovanja i GS1 standardima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. juna (FENA) - Treća GS1 konferencija o temi „Digitalna transformacija poslovanja i uloga GS1 standarda“, održana je u Sarajevu, saopćilo je nevladino i neprofitno Udruženje "GS1 Bosne i Hercegovine", član vodeće svjetske organizacije za standardizaciju lanca snabdijevanja, GS1.

Osnivači Udruženja su 43 kompanije iz Bosne i Hercegovine, a članice interese ostvaruju implementacijom i usvajanjem najboljih praksi na području uvođenja i primjene GS1 standarda za identifikaciju, elektronsku razmjenu podataka i unapređenje poslovnih procesa u Bosni i Hercegovini. 

Digitalna transformacija, nazivana i četvrtom industrijskom revolucijom, predstavlja korištenje digitalnih tehnologija u svim područjima poslovanja. To rezultira kompletnom transformacijom modela poslovanja i generisanjem novih tokova prihoda.

Digitalizacija, osim mnogobrojnih prednosti, sa sobom nosi i velike rizike te je i sigurnost podataka vrlo bitan aspekt digitalne transformacije poslovanja.

Direktorica Udruženja “GS1 Bosne i Hercegovine“ Amina Hadžić istaknula je na konferenciji značaj organizacije ovakvih dešavanja i okupljanja privrednika na jednom mjestu.

- Naša uloga je da budemo pouzdan partner lokalnoj privredi jer smo dugoročno posvećeni tržištu Bosne i Hercegovine i njegovom osnaživanju - kazala je ona. 

Iako segment E-commerce-a (internet trgovine) još nije mnogo razvijen na lokalnom tržištu, određene kompanije počinju prepoznavati njegov značaj i koriste ga kao alat za pružanje dodatne vrijednosti kupcima i postizanje konkurentske prednosti.

Tema konferencije bio je i Blockchain, potpuno moderna tehnologija koja predstavlja revoluciju u poslovanju. Blockchain tehnologija predstavljena je prikazom nekoliko pilot-projekata u kojima je našla primjenu.

Konferencija je i ove godine okupila oko 80 učesnika, predstavnika firmi iz cijele Bosne i Hercegovine iz različitih sektora privrede.

Zaključak konferencije je da bez primjene standardnih rješenja, među kojima su i GS1 standardi, nije moguće postići optimizaciju poslovnih procesa. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom