Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 31.05.2018. 15:40 |

Skupština TK usvojila izmjene Zakona o državnoj službi

FENA

TUZLA, 31. maja (FENA) - Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u ovom kantonu.

U obrazloženju o izmjenama ovog zakonskog rješenja navedeno je da su u primjeni ovog zakona, koji je zakonodavno tijelo TK usvojilo u aprilu prošle godine, uočeni određeni nedostaci. Stoga je zatraženo da svi organi i institucije na koje se on odnosi dostave svoje primjedbe i sugestije.

Predsjednik kluba poslanika Pokreta demokratske akcije u Skupštini TK Mirza Omerdić izjavio je za Fenu da se izmjene ovog zakona odnose na sinhronizaciju sa propisima viših nivoa vlasti.

Najveća značajka je sinhrnonizacija koja se odnosi na državne namještenike i državne službenike, navodi Omerdić.

Dodao je da je klub poslanika SDA u Skupštini TK uložio amandman, a koji se odnosi na konkursnu proceduru za prijem radnika u državnu službu.

Po njegovim riječima, klub poslanika navedene stranke predložio je da Agencija za državnu službu prilikom odabira kandidata izabere najuspješnijeg na rangiranoj listi.

- Prethodno zakonsko rješenje, koje je podržao i klub poslanika SDA ranije u sazivu ove Skupštine, predviđalo da Agencija za državnu službu dostavi listu najuspješnijih kandidata, a da organ koji je raspisao konkurs ima neku vrstu utjecaja na izbor radnika. Na temelju toga klub poslanika PDA je zadržao stav, da se prethodno zakonsko rješenje ne mijenja, iz pragmatičnih razloga, jer smatramo da organ koji raspisuje konkurs ima pravo da odabere kandidata koji najbolje  ispunjava zahtjeve i radnog mjesta i poslodavca - izjavio je Omerdić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Skupština TK svečanom sjednicom obilježila Dan nezavisnosti BiH

Okončana hitna sjednica Skupštine TK, nije usvojen zaključak o ostavci ministra unutrašnjih poslova

Održana svečana sjednica Skupštine TK u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana