Kultura     | 31.05.2018. 14:54 |

10. OFF - Kristina Bartošová predsjednica žirija selekcije Kratki metar

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Kristina Bartošová predsjedavat će žirijem za selekciju kratki metar - glavna takmičarska kategorija u 2018. desetog Omladinskog Film Festivala Sarajevo, koji će biti održan od 31. augusta do 4. septembra.

Kristina Bartošová je filmska rediteljica i producentkinja. Njen debitantski dokumentarni film "Opasni svet doktora Doleček" premijerno je prikazan u DOK Leipzigu i posebno se spominje na međunarodnom takmičenju First Lights na IDFF Jihlava i na ekranu Extra Muros na Pravo Ljudski Film Festivalu u Sarajevu.

Film je nominiran i za nagradu Silver Eye 2015 za najbolji dokumentarni film iz CIE. Osvojio je dvije nagrade za najbolji češki dokumentarni film na Finale Pilsenu i nagradu Pavel Koutecký.

Kristina mnogo pažnje posvećuje i plesnim filmovima. Napisala je teorijsku tezu o David Hintonu i kategorizaciji plesnih filmova iz perspektive filmskog stvaraoca. Njen posljednji plesni film "Insomnia" (2015) sa Janom Vránom osvojio je nagradu žirija na ScreenMotion festivalu u Londonu 2015. godine.

Tokom 2016. i 2017. godine Kristina je radila praksu na Akademiji scenskih umjetnosti u Pragu u ateljeu Nove mediji. Projekt "Pouzdani odnos" (rađen sa Barbora Kleinhamplová, 2014) osvojio je nagradu publike u PAF Olomoucu. Trenutno radi na filmu "Human Beeing" koji je u razvoju.

- Kristina trenutno radi kao koordinator međunarodnih radionica dokumentarnog filma na Ex Oriente Film, u organizaciji Instituta za dokumentarni film u Pragu – saopćio je Pres Omladinskog film festivala Sareajevo.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

15. OFF: Sarajevo puno posjetilaca, večeras projekcija filma 'Grbavica'

Žiri i selekcija Takmičarskog programa - kratki film 28. Sarajevo Film Festivala

Večeras uručenje nagrada na 14. Omladinskom Film Festivalu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom