Bosna i Hercegovina     | 31.05.2018. 14:12 |

Bugarska delegacija u Srebrenici, podrška kandidaturi za Evropski grad kulture

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 31. maja (FENA) - Bugarska delagacija predvođena ambasadoricom Avgustinom Cvetkovom-Karabaševom, a u kojoj su bili i predstavnici grada Sofije, danas je tokom posjete Općini Srebrenica podržala kandidaturu tog grada za Evropski grad kulture 2024.

Tokom sastanka s općinskim načelnikom Mladenom Grujičićem i zamjenikom načelnika Nerminom Alivukovićem, te predstavnicima i načelnicima općina iz regije Birač, razgovarano je i o načinu povlačenja sredstava iz fondova EU s obzirom na to da Bugarska trenutno predsjedava Evropskom unijom.

- Ovaj sastanak je koncipiran tako da predočimo potencijale Srebrenice i ostvarimo saradnju s Bugarskom. Sastanak je organizovao Evropski pokret u BiH. Mi ćemo ubrzo posjetiti grad Sofiju, da predstavimo naše potencijale, te da nam stručnjaci iz Sofije pomognu na putu ka kandidaturi za Evropski grad kulture 2024. godine, ali i o načinu apliciranja na fondove Evropske unije - rekao je načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić.

Bilo je riječi, kako je naveo, i o mini grantovima kojima bugarska ambasada može pomoći, a na tom planu će Općina moći da aplicira s određenim projektima.

Bugarska ambasadorica u BiH Avgustina Cvetkova-Karabaševa izrazila je podršku Srebrenici na putu kandidature za Evropski grad kulture 2024. godine.

- Politika Bugarske je usmjerena na vraćanje EU fokusa na zapadni Balkan. Posjeta Srebrenici je u okviru takve politike. Izražavam spremnost Ambasade Bugarske da u okviru naše razvojne agencije pružimo podršku Srebrenici s određenim projektom. Tokom ove godine radimo 12 zajedničkih projekata sa opštinama u BiH. Vidjećemo koliko će projekata biti naredne godine - rekla je ambasadorica Cvetkova-Karabaševa.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo potvrdio je da ovaj pokret podržava kandidaturu Srebrenice za Evropski grad kulture 2024. godine, izrazivši uvjerenje da se Srebrenica "može pojaviti na međunarodnom planu i odrediti budućnost BiH".

-Imamo načelnika, zamjenika načelnika i predsjednika Skupštine koji rade u interesu građana Srebrenice i to je ono što mi pozdravljamo. Ljudi u Srebrenici žele pomirenje, i Srebrenica može biti primjer cijeloj BiH da svi moramo raditi zajedno. Budućnost ne smijemo izgubiti, a iz prošlosti moramo učiti. Prijatelji iz međunarodne zajednice moraju biti upoznati zbog čega baš Srebrenica treba biti Evropski grad kulture – rekao je Praštalo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'