Svijet     | 30.05.2018. 13:35 |

Novi sastanak Mattarella i Cottarellija o formiranju vlade

FENA Internet

RIM, 30. maja (FENA) - Italijanski mandatar Carlo Cottarelli susreo se danas s predsjednikom Italije Sergio Mattarellom, javlja dpa. 

Mattarella mu je dao zadatak da formira vladu, jer se stranke nisu uspjele populističke i desničarske stranke nisu uspjele dogovoriti o formiranju koalicije. Pokret pet zvijezda i Liga su najavili da će blokirati izbor Cottarellija za premijera u Parlamentu, dovodeći Italiju tako na korak do novih izbora. Nema nikakvih informacija u vezi sa novim razgovorima Cottarellija i Mattarelle. Još jučer su njih dvojica razgovarali o tome ko bi mogli biti članovi nove vlade. 

Mattarella je odbio prijedlog koalicije Pet zvijezda i Liga za ministra finansija, jer je riječ o žestokom euroskeptiku. Isprva su dvije stranke tražile smjenu predsjednika, ali su onda odustali i pokazali volju da sa njim razgovaraju o formiranju vlade. Lider Pokreta pet zvijezda Luigi di Maio je sinoć rekao da smjenu predsjednika ne podržava Liga, ali je dodao samo italijanski narod, a ne "Njemačka ili agencije za kreditni rejting", odlučuje o tome ko će vladati. 

Predsjednik Lige Matteo Salvini je imenovanje Cottarellija nazvao "konačnim udarcem onih odozgo koji su porobili, uplašili i osiromašili Italiju".

Male su šanse da će Cottarelli biti imenovan u parlamentu, što bi bio simbolični poraz za Mattarellu koji je imenovanjem Cottarellija želio umiriti uznemireno tržište. 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'