Bosna i Hercegovina     | 30.05.2018. 13:00 |

Polusatnim štrajkom medicinski djelatnici SBŽ-a zatražili uvećanje koeficijenata

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 30. svibnja (FENA) - Polusatnim štrajkom upozorenja medicinski djelatnici, članovi županijskog odbora Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Federacije BiH, poručili su danas Vladi Srednjobosanske županije (SBŽ) da ostaju pri svome zahtjevu za uvećanjem koeficijenata za isplatu plaća te da bez tog uvećanja neće potpisati novi kolektivni ugovor.

Predsjednik ogranka sindikata u Bolnici Travnik Ifet Halep kazao je Feni kako je štrajk održan u vrijeme pauze, tako da pacijenti nisu ispaštali.

Članovi Sindikata, koji okuplja uglavnom medicinske sestre i tehničare u SBŽ-u, ne pristaju na ponudu Vlade da cijena satnice rada bude uvećana s 2,31 na 2,40 marke, jer procjenjuju da bi im to donijelo minimalno povećanje plaće između 15 i 30 maraka.

Tu ponudu, također, smatraju diskriminatornom, s obzirom na to da bi ona ponovno obuhvatila i doktore medicine i stomatologije, okupljene u drugom sindikatu, kojima je Vlada krajem prošle godine uvećala i koeficijente za isplatu plaća.

- Mi ne pristajemo na ponuđeno povećanje satnice, nego tražimo povećanje koeficijenta, kako je to već urađeno za doktore medicine i stomatologije. Povećanje cijene satnice rada bi doktorima donijelo još jedno povećanje, a nama minimalne promjene plaće - kazao je Halep.

Kako je kazao, zahtjevi Sindikata su upućeni Vladi SBŽ-a, a do njenog očitovanja štrajk upozorenja nastavlja se svakodnevno, u vrijeme pauze, od 10 do 10.30 sati.

Iz Vlade SBŽ-a ranije su zauzeli stav da ne postoje financijski uvjeti za uvećanjem koeficijenata, a o novonastaloj situaciji i nastavku pregovora sa Sindikatom trebali bi se izjasniti na sutrašnjoj sjednici.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana