Bosna i Hercegovina     | 30.05.2018. 11:28 |

PSPSBiH: Usvojen dnevni red, poslanici o evropskim integracijama i migrantima

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - U okviru rasprave o dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, poslanik Nezavisnog bloka Senad Šepić problematizirao je činjenicu da je treći put s dnevnog reda skinut Izvještaj Evropske komisije o BiH.

Upozorio je da je inicijativa za razmatranje tog izvještaja podnijeta prije mjesec i po dana te je za njega neprihvatljivo da se na ovaj način odnosi prema svim važnim pitanjima u BiH, a posebno kada su u pitanju evropske integracije za koje se svi zalažu.

- Neko mora biti odgovoran zašto još o ovome nismo raspravljali - smatra Šepić te traži da se to ponovo vrati na dnevni red i da se razmatra Izvještaj danas iako Domu nije dostavljeno mišljenje Zajedničke komisije za evropske integracije.

Predsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS) pojasnio je da je Kolegij postigao saglasnost da ukoliko do naredne sjednice Doma ne bude dostavljeno mišljenje nadležne Komisije, Izvještaj će biti na dnevnom redu te sjednice.

Izrazio je stav da očigledno postoji problem sa osiguranjem kvoruma za rad Komisije, a to je potvrdio i predsjedavajući te komisije Nikola Lovrinović (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH), koji je još dodao da iz nekog razloga nema interesa da se osigura kvorum za rad i sačini mišljenje.

Poslanik Stranke demokratska aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić ocijenio je da nema opravdanja da se o ovom izvještaju danas ne razgovara, a u tome ga je podržao i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović te je nakon glasanja ovaj prijedlog prihvaćen i Izvještaj Evropske komisije o BiH vraćen je na dnevni red sjednice.

Poslanik Lovrinović zatražio je da se na dnevni red uvrsti tačka koja bi se ticala provedbe plana hitnih mjera u vezi s migrantskom krizom, podsjetivši da je to skinuto s dnevnog reda prošle sjednice, a radi se o važnom pitanju, u čemu su ga poslanici i podržali te je i to uvršteno u dnevni red sjednice.

Poslanik Šepić predložio je da Dom danas razmatrata i Informaciju Vijeća ministara BiH o poduzetnim aktivnostima na zaštiti imovine BiH u Republici Hrvatskoj, ali nije bilo dovoljno entitetske podrške iz Republike Srpske da se ovo uvrsti na dnevni red sjednice.

Poslanica Stranke demokratske akcije (SDA) Nermina Kapetanović pozvala je danas Parlamentarnu skupštinu BiH i Vijeće ministara da upute čestitku predstavnicima Kantonalne bolnice Zenica i mladim inovatorima iz IDEAlab centra Mašinskog fakulteta u Zenici koji su uradili kompleksnu rekonstrukciju koštanog defekta glave korištenjem kalupa koji je napravljen u 3D printeru.

Kako je pojasnila ovo je prvi put urađeno u BiH i direktno je pomoglo jednom pacijentu te je ocijenila da je potrebno razgovarati o pozitivnim stvarima koje se u državi dešavaju, a odlučeno je da će to biti tačka dnevnog reda na narednoj sjednici.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo