Bosna i Hercegovina     | 29.05.2018. 17:52 |

Predstavnički dom PSBiH sutra o plaćama i Platformi za mir

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi sutra razmatrati Izvještaj Evropske komisije o BiH kojeg prethodno nije razmatrala nadležna komisija.

Sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije BiH trebala je danas biti održana, ali to se nije dogodilo, dok je novinarima rečeno da sjednice neće biti, ali nisu pojašnjeni razlozi za njeno neodržavanje.

Na dnevnom redu sjednice su i izmjene Zakona o plaćama i naknadama koje predlaže poslanica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal-Vražalica, a namjera je da se naknada za dolazak i odlazak s posla odredi prema obračunu baziranom na cjenovniku javnog gradskog i međugradskog prijevoznika po najpovoljnijim uvjetima.

Pred poslanicima je i Informacija o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu u kojoj se, između ostaloga, navodi da je najveći broj zaprimljenih prijava vezan za privredni kriminal te je i najveći broj podignutih optužnica u predmetima privrednog kriminala - 88 optužnica protiv 118 osoba.

Potom slijede predmeti ratnih zločina gdje je podignuto 38 optužnica protiv 89 osoba, a onda i predmeti iz općeg kriminala gdje su podignute 33 optužnice protiv 44 osobe, dok je u predmetima organiziranog kriminala podignuta 21 optužnica protiv 89 osoba.

- U predmetima korupcije podignuto je devet optužnica protiv 26 osoba, dok je u predmetima koji se odnose na krivično djelo terorizma nije podignuta nijedna optužnica, ali koruptivne radnje sadržane su i u većini predmeta privrednog i organiziranog kriminala, a mogu se naći i kod krivičnih djela terorizma - pojašnjeno je u Informaciji.

Budući da je izjašnjavanje o Informaciji o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir koju predlaže Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice odgođeno na prethodnoj sjednici Doma ona će se sutra ponovo naći na dnevnom redu sjednice.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Danas hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Za sutra zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana