Svijet     | 29.05.2018. 15:47 |

Sjevernokorejski zvaničnik krenuo u New York radi rasprava o samitu

FENA Internet

WASHINGTON, 29. maja (FENA) - Visoki sjevernokorejski zvaničnik krenuo je u New York kako bi raspravljao o predstojećem samitu, saopćio je u utorak američki predsjednik Donald Trump, u posljednjem nagovještaju da će sastanak 'licem u lice' između Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una ipak održati u idućem mjesecu.

- Okupili smo sjajan tim za razgovore sa Sjevernom Korejom. Trenutno se održavaju sastanci posvećeni samitu, i štaviše, Kom Yong Chol, potpredsjednik Sjeverne Koreje, krenuo je sada u New York. Dobar odgovor na moje pitanje, hvala vam! - navodi Trump u postu na Twitteru.

Kim Yong Chol, predsjedavajući Centralnog komiteta vladajuće Radničke stranke, trebao bi stići u Sjedinjene Države u srijedu nakon razgovora s kineskim zvaničnicima u Pekingu, javila je južnokorejska novinska agencija Yonhap, pozivajući se na neidentifikovani izvor.

Razgovori ukazuju da su planovi za samit o ukidanju sjevernokorejskog programa nuklearnog oružja, prvobitno zakazanog za 12. juni, sada u završnoj vazi nakon što ga je Trump otkazao u prošloj sedmici u pismu Kim Jong Unu.

Trump je izjavio dan kasnije da se predomislio a zvaničnici iz dvije zemlje počeli su sa sastancima kako bi razradili detalje samita.

Kim Yong Chol bit će najviši sjevernokorejski zvaničnik koji će se sastati s vodećim zvaničnicima u Sjedinjenim Državama otkako se maršal Jo Myong Rok sastao s ondašnjim predsjednikom Billom Clintonom u Bijeloj kući u 2000., prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

Washington ima obavještajne podatke koji potvrđuju podgovornost Islamske države za napad u Rusiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo