Bosna i Hercegovina     | 29.05.2018. 15:46 |

Počele dvodnevne konsultacije o ciljevima održivog razvoja u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Počele su dvodnevne konsultacije o ciljevima održivog razvoja u Bosni i Hercegovini. 

Učesnici događaja su predstavnici institucija vlasti na nivou BiH, Federacije BiH, Republike Srpske, Distrikta Brčko, kantonalnih i općinskih institucija, kao i organizacija civilnog društva, akademske zajednice, privatnog sektora i međunarodnih organizacija. Razmatrat će kako globalne ciljeve održivog razvoja prevesti u provodiv akcioni plan u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ujedinjenih nacija (UN) u BiH. 

Konsultacije su otvorili član Predsjedništva BiH Dragan Čović, ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg i rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu.

- Agenda 2030 je u cjelosti kompatibilna interesima BiH, a u mnogim svojim aspektima i bliska onome što uključuje proces europskih integracija kao naše strateško opredjeljenje i cilj. Za BiH je ovo prigoda da pokaže ozbiljnost u pristupu implementaciji ciljeva Agenda 2030, vanjskopolitičku zrelost i odgovornost kao članica međunarodne zajednice, ali i institucionalnu sposobnost da realizira reforme. Današnje konsultacije su veoma važan iskorak u pravcu provedbe ciljeva održivog razvoja 2030 - kazao je Čović. 

Sinanoglu je rekla da je Agenda 2030 vizija koja zajedno donosi ekonomski razvoj, društveni napredak, okolišnu održivost i mir s jasnim ciljem da nijedna žena, muškarac ili dijete ne budu izostavljeni.

- Konsultacije organizirane danas su izvanredna prilika da okupimo vlasti i partnere na debati kako ovo najbolje ostvariti - dodala je.

Ambasador Hagelberg smatra da je održivi razvoj potreban "kako bi se osigurala naša zajednička budućnost".

- Zbog toga, Vlada Švedske je posvećena podršci implementaciji ciljeva održivog razvoja i pomaganju BiH u oblikovanju Agende 2030 prema lokalnim i nacionalnim potrebama kroz okupljanje svih relevantnih učesnika - naveo je.

Konsultacije sa svim nadležnim institucijama i organizacijama, koje se održavaju 29. i 30. maja u Sarajevu, upriličile su Ujedinjene nacije uz stručnu pomoć šireg razvojnig sistema UN-a da bi se promovisalo bolje razumijevanje ciljeva održivog razvoja te započela diskusija i planiranje na više nivoa o toj temi. Konsultacije u Sarajevu održavaju se u projektu Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i angažiranje privatnog sektora, koji finansira Ambasada Švedske u BiH.

Agenda 2030 za održivi razvoj predstavlja set opredjeljenja koje podupiru standardi ljudskih prava za iskorjenjivanje siromaštva i izgradnju zajedničkog prosperiteta uz zaštitu planete u isto vrijeme. Ona predstavlja historijski spoj različitih UN procesa koji adresiraju ključne razvojne i humanitarne izazove. BiH je usvojila Agendu 2030 i ciljeve održivog razvoja u septembru 2015. godine na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku.

Ciljevi održivog razvoja, koji se nazivaju i globalnim ciljevima, predstavljaju nadgradnju Milenijumskih razvojnih ciljeva i prepoznaju da borba protiv siromaštva i neravnopravnosti ide ruku pod ruku s ekonomskim razvojem i industrijalizacijom. Oni su usmjereni prema mnogim društvenim potrebama uključujući zdravstvo, obrazovanje, socijalnu zaštitu, čist okoliš i zajednice otporne na klimatske promjene.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo