Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 29.05.2018. 15:13 |

Turski i njemački političari ujedinjeni u osudi rasizma i ksenofobije

FENA Internet

DUSSELDORF, 29. maja (FENA) - Njemački političari i predstavnici turske zajednice su ujedinjeni u upozorenjima protiv ksenofobičke retorike u politici, a povodom 25 godina od ubistva pet članova turske porodice, prenosi dpa.

Pet osoba je ubijeno u paljevini u njemačkom gradu Solingenu. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je izrazio zabrinutost jer se Turci koji žive u Njemačkoj suočavaju sa neprijateljstvima. 

- Sramotno je da se oni koji su sami došli ili su njihovi roditelji došli iz Turske u Njemačku suočavaju s diskriminacijom u svakodnevnom životu - rekao je Maas za medije u grupaciji Funke Media Group.

Dodao je da turski migranti nisu samo dobrodošli, nego su i dio Njemačke.

Prije 25 godina, 29. maja 1993. četvorica mladića su zapalila kuću u kojoj su bile dvije žene i troje djece. Nacizmom inspirirani napadači su osuđeni za ubistvo i zatvoreni. Oni su već odslužili svoje kazne i pušteni su. 

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer je rekao da je tak događaj opomena da se mora ustati protiv svake forme ekstremizma, mržnje i netolerancije te za mirno društvo različitosti i koegzistencije. Premijer države Solingen pozvao je na oprez.

- Pazite šta govorite jer riječi mogu dovesti do djela takvih kriminalaca. Kada čujemo šta govore desničarski populisti, kako dižu tenziju protiv ljudi, onda mogu samo reći da se moramo boriti protiv takve politike, jer kada je ona usmjerena protiv ljudi, demokrati morati biti zajedno - istaknuo je premijer Armin Laschet.

Njemačka kancelarka Angela Merkel će se danas susresti sa jednom od preživjelih Mevlude Genc u Dusseldorfu. Genc je izgubila dvije kćerke, dvije unuke i nećaku u napadu. Ona je poznata po zalaganju za pomirenje i mirni suživot i nakon tragedije.

Turska zajednice u Njemačkoj je pozvala na široku alijansu za borbu protiv ksenofobije. 

- Desničarski popusti diktiraju javni diskurs u pogledu migracija - rekao je predsjednik organizacije Gokay Sofuoglu.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu će prisustvati ceremoniji obilježavanja tragedije. On je rekao da se sa poštovanjem sjeća žrtava brutalnog napada na turske državljane. 

- Pratimo za zabrinutošću porast rasizma, ksenofobije i islamofobije iako je četvrt vijeka prošlo od tragedije u Solingenu - saopćio je Cavusoglu.

U Turskoj su zakazani izbori za 24. juni, a tenzije između dvije zemlje su u porastu nakon što je Njemačka zabranila turskim političarima da održavaju skupove na njemačkoj teritoriji. Procjenjuje se da blizu 1,4 miliona turskih migranata u Njemačkoj ima pravo glasa na izborima u Turskoj. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Njemački ministar ekonomije Habeck doputovao u posjetu Ukrajini

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana