Regija     | 29.05.2018. 13:51 |

Zekanović kritizirao MVEP zbog nebrige o Hrvatima pritvorenima u Austriji

FENA Agencije

ZAGREB, 29. svibnja (FENA) - Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović u utorak je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru izrazio nezadovoljstvo ponašanjem policije Republike Austrije zbog višesatnog zadržavanja hrvatskih hodočasnika na granici prilikom odlaska na komemoracija u Bleiburg te Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) Hrvatske zbog nebrige o nekoliko pritvorenih Hrvata u Klagenfurtu.

Zekanović je "ponižavajućim" nazvao kontrole jer su "ljudi čekali i po nekoliko sati da bi uopće ušli u Austriju". "Usudio bih se reći da Europska unija ima otvorene granice, odnosno, Schengen ne postoji onda kada prijateljima sa Zapada to odgovara, a u trenutku kada im to ne odgovara, granice će se zatvoriti", kazao je, ocijenivši to neprihvatljivim, prenosi Hina.

Upozorio je i da je sedam hrvatskih građana već 17 dana u zatvoru u Klagenfurtu, pod optužbom da su isticali simbole režima iz 2. Svjetskog rata, te zapitao brine li MVEP o njima i zna li uopće u kojem su statusu. Bez obzira na eventualno prekršajno ili kazneno djelo koje su počinili, kaže Zekanović, hrvatska država mora voditi računa o svojim građanima, dodavši da mu je poznato da u ovom slučaju ne postoji komunikacija s pritvorenicima.

Dodao je i da su trebali izaći pred sud, ali im je pritvor prolongiran za mjesec dana, istaknuvši da se takve stvari moraju procesuirati, ali po kratkom postupku jer je riječ o građanima druge države. Po njegovu mišljenju, MVEP je u ovom slučaju zakazao.

Komentirajući prijedlog austrijskih vlasti da se ustaški simboli izjednače s fašističkima, Zekanović je rekao da podržava "svaku inicijativu koja će zabraniti simbole fašizma, nacizma i komunizma, ali u kompletu".

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!