Svijet     | 29.05.2018. 11:13 |

Rusija i Izrael dogovaraju kontrolu južne pogranične regije u Siriji

FENA Internet

MOSKVA/TEL AVIV, 29. juna (FENA) - Izrael i Rusija postigli su dogovor da snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada vrate kontrolu nad južnom pograničnom regijom Sirije.

Izraelska televizija Kanal 10 javlja da su delegacije iz Moskve i Tel Aviva postigle dogovor da režimske snage uspostave kontrolu nad sirijskom regijom na granici s Izraelom, ali da na tom području ne bude stranih elemenata, uključujući iranske snage i libanski Hezbollah.

Isti izvor javlja da je Izrael zadržao slobodu da intervenira unutar Sirije u slučaju prijetnje po njegovu nacionalnu sigurnost.

S postignutim sporazumom je navodno saglasan i Assadov režim, ali do sada nema zvanične potvrde navoda izraelskih medija, prenosi TRT.

Sutra će izraelski ministar odbrane Avigdor Liebermen putovati u posjetu Moskvi i o situaciji u Siriji razgovarati s šefom ruske diplomacije Sergejem Lavrovom.

Lavrov je jučer izjavio kako u južnoj pograničnoj regiji Sirije trebaju biti angažirane isključivo sirijske snage sigurnosti, što je na tragu rusko-izraelskog dogovora čija zvanična potvrda se tek očekuje.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Rusija potvrrdila povlačenje svojih mirovnjaka iz Nagorno Karabaha

U ruskom raketnom napadu na Černihiv najmanje 13 ubijenih

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana