Regija     | 28.05.2018. 19:56 |

Cerar se nada da bi se njegova stranka ponovno mogla naći u vladi

FENA Agencije

LJUBLJANA, 28. svibnja (FENA) - Aktualni slovenski premijer Miro Cerar kazao je u ponedjeljak u razgovoru za televizijsku postaju A-kanal da se u nedjelju na parlamentarnim izborima nada pozitivnom rezultatu, a nije isključio ni da bi se njegova Stranka modernog centra (SMC) ponovo mogla naći u vladi.

Iako je njegova vlada u zadnjoj godini mandata imala potporu samo oko trećine birača, a njegova se vladajuća koalicija raspala, Cerar je kazao da vjeruje da će birači znati honorirati rezultate njegove vlade u 4 godine njena djelovanja jer je ona "stabilizirala" političke prilike nakon kriznog razdoblja kad joj je prijetio financijski slom, pa sada ostvaruje godišnje stope rasta BDP-a dvostruko i trostruko više od prosjeka EU-a.

Cerar je ocijenio da je koalicija njegovog SMC-a sa Socijalnim demokratima (SD) Dejana Židana i Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca u "90 posto slučajeva" djelovala pozitivno, osim djelomice na području reforme zdravstva, gdje je, kako je naglasio, neke pozitivne pomake koje je postigla potrebno nastaviti i skratiti vrijeme čekanja na preglede i operacije.

Aktualni slovenski premijer nije isključio mogućnost da se njegova stranka nakon nedjeljnih izbora ponovo nađe u "vodećoj ulozi" pri formiranju nove koalicijske vlade, pri čemu mu ne bi smetale razmirice koje je imao sa Židanovom i Erjavčevom strankom koje i dalje vidi kao moguće koalicijske partnere u novoj vladi.

"Svaka koalicija je teška, ali treba surađivati", kazao je Cerar čija bi stranka u nedjelju prema anketama mogla dobiti 10 posto glasova ili nešto manje, prenosi Hina. 

Za Slovensku demokratsku stranku (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše koja je vodeća u istraživanjima i ima priliku za dobivanje relativne većine u novom parlamentu Cerar je kazao da, za razliku od njegove stranke koja je socijalno-liberalnog profila, SDS "plaši ljude" dramatizirajući problem ilegalnih migracija, te se u kampanji služi manipulacijama.

Komentirajući plakate te stranke na kojima se navodi da jedan ilegalni migrant košta slovenski državni proračun 1900 eura, Cerar je kazao da se radi o manipuliranju biračima jer je stvarna svota "višestruko manja". Smatra da Janša na taj način namjerno "straši" Slovence, ali ni sam, ako ostane u vrhu politike, neće dopustiti da Slovenija postane "džep" u kojemu bi se zadržale velike mase izbjeglica i migranata ako bi došlo do novog migrantskog vala.

Što se tiče Liste Marjana Šarca (LMŠ) koja je, po predizbornim anketama, na drugom mjestu iza Janšine kandidacijske liste, Cerar je rekao da je bivši glumac i sadašnji gradonačelnik Kamnika za sada "velika nepoznanica", te da ne može ocijeniti bi li imao potencijala da postane budući premijer.

Cerar je potvrdio da je prije 4 godine, kad je sastavljao vladu, pregovarao da u koaliciju uključi i demokršćansku Novu Sloveniju (NSI) čiji je novi lider sada mladi Matej Tonin, ali da tadašnja predsjednica stranke demokršćana Ljudmila Novak na to nije pristala, pa je u vladu uzeo ŽIdanov SD koji je sada po anketama četvrta ili peta stranka po biračkoj potpori.

Na parlamentarnim izborima u Sloveniji u nedjelju 1,6 milijuna birača odabrat će 90 zastupnika u Državnom zboru, parlamentu. Nakon što postane jasno tko je dobio najviše mandata, predsjednik Borut Pahor će najprije mandat za sastavljanje vlade ponuditi stranci koja osvoji najviše mandata, po sadašnjim prognozama Janezu Janši.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Vlada BPK Goražde - Za program kantonalnih podsticaja u poljoprivredi 600.000 KM

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana