Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 28.05.2018. 16:13 |

Delegacija britanskog parlamenta u IPU sa članovima kolegija oba doma PSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Naglašavajući da je Bosni i Hercegovini na putu provođenja reformi i dalje potrebna snažnija podrška međunarodne zajednice, zamjenici predsjedavajućih Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), Šefik Džaferović i Safet Softić, pozvali su Veliku Britaniju da ostane među državama koje nastavljaju da pomažu svojom nezavisnom, nepristrasnom i dobronamjernom medijacijom u političkim sporovima u BiH.

Džaferović i Softić izjavili su to na današnjem sastanku sa članovima delegacije britanskog parlamenta u Interparlamentarnoj uniji (IPU) s kojima su razgovarali o mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa BiH i Velike Britanije. 

Članovi delegacije, koju je predvodio predsjedavajući delegacije britanskog parlamenta u IPU Nigel Evans, značajan interes tokom sastanka pokazali su za opću političku situaciju u BiH, s posebnim osvrtom na funkcioniranje PSBiH i način donošenja odluka u državnim institucijama.

Parlamentarce iz oba doma britanskog parlamenta zanimalo je i kako teče proces evropskih i evroatlantskih integracija BiH te dinamika reformi koje se provode u okviru tih integracionih procesa.

Zamjenici predsjedavajućih oba doma PSBiH pozdravili su posjetu i snažan interes koji Velika Britanija i predstavnici najviše zakonodavne institucije te svjetske sile pokazuju za BiH i naglasili da se reformski procesi u BiH, uprkos različitim blokadama i učestalim predizbornim političkim razmiricama, provode korak po korak ka željenom cilju - članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Britanski parlamentarci izrazili su zainteresiranost za jačanje interparlamentarne saradnje kroz susrete parlamentarnih delegacija u međunarodnim organizacijama te kroz zvaničnu razmjenu posjeta rukovodstava oba doma PSBiH i britanskog parlamenta, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana