Kultura     | 30.05.2018. 11:18 |

'History Fest' posvećen važnim povijesnim obljetnicama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Udruženje za modernu istoriju najavilo je 'History Fest', koji će od 31. maja do 3. juna biti održan na nekoliko lokacija u Sarajevu, a ove godine posvećen je važnim povijesnim obljetnicama.  

Naglašavaju da su ovogodišnjim programom nastojali približiti te davne događaje iz povijesti i raspravama o njima barem malo će pokušati objasniti povijesne kontekste u kojima se to odvijalo.

- Želimo vidjeti koja historijska iskustva imamo iz odluka Berlinskog kongresa, te koliko su principi uspostavljeni 1878. bili važni za jačanje nacionalnih država na Balkanu i koliko je to bilo važno u historijskom razvoju tokom 20. stoljeća.

Želimo vidjeti šta je značila Jugoslavija stvorena na koncu Prvog svjetskog rata, kako se mi danas sjećamo Jugoslavije i kako se revidira jugoslavenska prošlost. Konačno, koji je smisao sudbonosnih odluka 1948. i koliko je važan bio studentski pokret 1968. u kontekstu širih svjetskih procesa 1960-ih godina - navode iz Udruženja.

Podsjećaju da su sve te teme i dio međunarodnog projekta "Das Jubiliaumsjahr 2018 in der historischen und gesellschaftlichen Debatte", koji se uz podršku DAAD realizira na Univerzitetu Humboldt u Berlinu, a okuplja i naučnike s univerziteta u Beogradu, Sarajevu, Puli, Kopru i Skoplju.

Poseban dio ovogodišnjeg 'History Festa' je doktorska radionica pod naslovom 'Jugoslavija kao naučni problem na doktorskim studijama', a sudjeluju doktoranti iz mnogih država svijeta (od Kine do BiH) koji na raznim univerzitetima (Berlin, Munchen, Gratz, Regensburg, Ljubljana, Zagreb, Beograd, Sarajevo, Nikšić) pišu disertacije o historiji Jugoslavije. Osnovni smisao radionice je da se vidi na koji se način danas pišu doktorati iz historije Jugoslavije.

- Uz te debate bit će upriličene i promocije najnovijih knjiga, razgovori o spomenicima i njihovom korištenju u reviziji historije, predavanja o načinima revizije historije i sličnim temama - najavljeno je.

Sastavni dio 'History Festa' je i predstavljanje filmova, a pripremljena je sarajevska premijera dokumentarnog filma 'Duh vremena' i razgovor sa režiserom filma Lordanom Zafranovićem i scenaristicom i producenticom prof. dr. Natašom Mišković.

Iz Udruženja u najavi tog događaja podsjećaju da se 2018. navršava 140 godina od potpisivanja Berlinskog ugovora (1878), 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata i stvaranja prve jugoslavenske države (1918), 70 godina od raskida Jugoslavije i Sovjetskog Saveza (1948) i 50 godina od studentske pobune (1968).

- Sve se to desilo tako davno, ali posljedice tih događaja čine se tako bliskim u našim današnjim životima  - naglašeno je.  

Otvaranje 'History Festa' bit će upriličeno u Zemaljskom muzeju BiH, u održavat će se i u prostorima Bošnjačkog instituta - Fondacija Adila Zulfikarpašića, Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, te kinu Meeting Point.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Najave događaja za 07.04.2024. godine (nedjelja)

Najave događaja za 07.04.2024. godine (nedjelja)

Najave događaja za 30.03.2024. godine (subota)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'