Bosna i Hercegovina     | 25.05.2018. 19:10 |

Zdravstveni radnici u HNŽ-u zaprijetili štrajkom (VIDEO)

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 25. svibnja (FENA) - Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Osman Tufek poručio je Vladi HNŽ-a da će Sindikat započeti proceduru stupanja u generalni štrajk, ako Vlada sljedećeg tjedna ne započne nove pregovore o kolektivnom ugovoru.

- Minimalni zahtjevi su ugovori na godinu dana, povećanje koeficijenta za 0,20 i satnica 2,30 maraka - kazao je Tufek na konferenciji za novinare, ističući kako traže i tjedno radno vrijeme od 40 sati.

Ocijenio je kako se od početka pregovora Ministarstvo zdravstva i Vlada HNŽ-a diskriminirajuće odnose prema zdravstvenim radnicima te da su sindikalisti "izvarani od strane županijskog ministra zdravstva Gorana Opsenice".

- Doktori smatraju da su oni jedini u našoj županiji. Podsjetio bih da doktora ima oko 800, a ostalih radnika uposlenih u zdravstvu 3200. Tako da su svi oni važni za organiziranje zdravstva za razini županije - kazao je Tufek.

Predsjednik Sindikata Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" Nermin Tanović kazao je kako je zadnja informacija koju su dobili od Ministarstva zdravstva je ta da je "proces pregovaranja propao iz razloga što sindikati nisu donijeli usuglašeni stav o svojim zahtjevima, pa je ministar Opsenica zaključio proces pregovaranja".

- Taj proces pregovaranja je zaključen 12. travnja s prijedlogom arbitraže i od tog dana do danas nismo dobili niti jednu informaciju ni iz Ureda premijera niti iz Ministarstva zdravstva o aktivnostima oko rješavanja naših problema - naveo je Tanović.

Na današnjoj konferenciji za novinare istaknuto je kako su predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu u kontaktu sa sindikatom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar jer, kako su istaknuli, moraju se zajedno izboriti za svoja prava.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1799

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Pj1oGw67YKUYzA9tsi5XhvFRFxqEJmGu?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo