Bosna i Hercegovina     | 25.05.2018. 14:17 |

Obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja

FENA Saopćenje

ZENICA, 25. maja (FENA) - Služba za školsku higijenu i Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i ove godine obilježavaju Svjetski dan oralnog zdravlja među predškolskom djecom sa ciljem da im približe značaj oralnog zdravlja.

Akcija se provodi u svim predškolskim ustanovama širom Zeničko-dobojskog kantona, a bit će obuhvaćeno na hiljade mališana svih dobnih grupa predškolskog odgoja.

Djeci je predstavljen značaj oralne higijene, kao i način pravilnog pranja zuba i održavanja oralne higijene uz korištenje anatomskog modela vilice i zuba. Također, u svakoj grupi se održi i zanimljiva interaktivna radionica sa djecom o ovoj temi. 

Glavni partner u provođenju tih aktivnosti je svjetski poznati brend "Curaprox" (Kuraproks), koji je donirao četkice za sve mališane u vrtićima širom ZDK.

- Stručnjaci savjetuju - pravilno i temeljito perite zube četkicom i koristite konac za zube, te rastvore za ispiranje usta. Čistite jezik svakodnevno. Redovno mijenjajte četkicu. Hranite se uravnoteženo i izbjegavajte grickalice. Odlazite na redovne kontrolne preglede kod stomatologa. Bolesti usne šupljine utiču na cjelokupno zdravlje, jer zdravi zubi su zdrav život - poručuju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Djeca umiru od gladi u sjevernoj Gazi

Beograd: Policija podnijela prekršajnu prijavu zbog trovanja djece alkoholom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'