Svijet     | 25.05.2018. 10:44 |

Prvi sastanak Irana i potpisnica nuklearnog sporazuma nakon Trumpovog povlačenja

FENA Internet

BEČ, 25. maja (FENA) - Predstavnici zemalja koje su ostale u iranskom nuklearnom sporazumu sastali su se u Beču u petak po prvi put otkako je američki predsjednik Donald Trump napustio sporazum, ali diplomati smatraju da spasavanje sporazuma ima ograničene domete otkako je Washington najavio da će biti oštriji nego ikada prema Teheranu.

Britanski, kineski, francuski, njemački i ruski zvaničnici pokušat će da razrade s iranskim zamjenikom ministra vanjskih poslova  strategiju spašavanja sporazuma održavanjem trgovine naftom i ulaganja, istovremeno zaobilazeći američke sankcije kako ne bi naškodile iranskoj ekonomiji.

Sporazum iz 2015. ukida sankcije i omogućuje poslovanje s Iranom u zamjenu za iranska ograničenja nuklearnog programa. Zagovornici sporazuma tvrde da je od ključnog značaja za sprječavanje Irana da postane nuklearna sila i onemogućavanje šireg sukoba na Bliskom  istoku.

Američki državni sekretar Mike Pompeo zaprijetio je, međutim, u ponedjeljak Islamskoj Republici "najoštrijim sankcijama u istoriji" ukoliko ne promjeni svoje ponašanje na Bliskom istoku, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

EU priprema nove sankcije Iranu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'