Magazin     | 25.05.2018. 08:16 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 25. svibnja (FENA) -

- 1681. Umro Pedro Calderon de la Barca, najveći dramatičar španjolskog baroka i posljednji veliki pisac zlatnog vijeka španjolske književnosti. Njegove 'Komedije' mogu se podijeliti na religiozne, filozofske i tragične. Napisao je i oko 200 kazališnih komada, od kojih je 80 kratkih crkvenih prikazanja u jednom činu. Od svjetovnih su mu drama najpoznatije 'Zalamejski sudac' i 'Život je san', koje se još i danas s uspjehom izvode.

- 1810. U Rio de la Plati u Argentini počela pobuna protiv španjolskog kolonijalnog režima, a vlast je preuzela privremena vlada. Taj dan se proslavlja kao Dan neovisnosti Argentine, iako je neovisnost formalno proglašena u srpnju 1816. godine.

- 1887. Rođen Dragiša Brašovan, jedan od pionira srpske moderne arhitekture. Nje­go­va su najznačajnija djela Zgrada IV Vojvodine u Novom Sadu, zgrada Držav­ne štamparije i hotela 'Metropol' u Beogradu te Komanda Ratnog vazduhoplovstva u Zemunu. Među mnogobrojnim počastima izdvaja se njegov izbor za počasnog člana Kraljevskog instituta britanskih arhitekata.

- 1910. Preminuo Robert Koch, njemački bakteriolog i jedan od osnivača medicinske mikrobiologije. Iznio je vlastitu spoznaju o uzročniku tuberkuloze, patogenom mikroorganizmu štapićastog oblika, koji je po njemu nazvan Kochovim bacilom. Pronašao je i uzročnike kolere, ispitivao malariju i afričku bolest spavanja, te uveo liječenje kininom. Dobitnik je Nobelove nagrade za medicinu.

- 1950. Na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu Sarajevski balet izveo svoju prvu samostalnu predstavu.

- 1974. Umro Gabrijel Jurkić, bosanskohercegovački slikar i jedan od najznačajnijih impresionista u Bosni i Hercegovini. Bio je prvi školovani bosanskohercegovački slikar, koji je slikao pod utjecajima secesije i poentilizma.

- 1979. Odmah nakon polijetanja s aerodroma u Chicagu srušio se američki zrakoplov 'DC-10' pošto mu je prethodno otpao jedan motor. Poginulo je svih 273 putnika i članova posade.

- 1986. Počeo peti šahovski turnir u Bugojnu, koji je bio prvi šahovski turnir 16. kategorije u povijesti šaha s prosječnim rejtingom od 2628, a na njemu je sudjelovalo osam igrača. Pobjednik je bio sovjetski velemajstor Anatolij Karpov, s ukupno 8,5 osvojenih bodova. Tradicionalni međunarodni šahovski turnir u Bugojnu okupljao je mnoge poznate šahovske velemajstor te je u to vrijeme bio jedan on najjačih svjetskih šahovskih turnira.

- 1993. Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju 827 o osnivanju Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije sa sjedištem u Haagu.

- 1995. Umro Krešimir Ćosić, hrvatski košarkaš i trener. Košarkašku karijeru je započeo u KK Zadar 1965., a nastupao je i za Cibonu te igrao u Sloveniji i Italiji. Smatra se jednim od najboljih košarkaša bivše Jugoslavije.

- 2001. Umro Alberto Diaz Gutierrez, poznatiji kao Alberto Korda, kubanski fotograf koji se proslavio diljem svijeta jer je snimio jednu od najreproduciranijih fotografija - Che Guevaru, a koja je pretvorila karizmatičnoga i prijepornog vođu u kulturnu ikonu. Od tada fotografija je reproducirana u tisućama inačica diljem svijeta, a ukrašavala je i kubanske kovanice.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo