Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 24.05.2018. 16:43 |

Izvještaj - SAD su uzalud potrošile milijarde na Afganistan, napori propali

FENA Internet

WASHINGTON , 24. maja (FENA) – Sjedinjene Američke Države su potrošile milijarde dolara na stabilizaciju dijelova Afganistana od 2001. do 2017. godine, a neki su napori samo pogoršali stanje, navedeno je u izvještaju Specijalnog inspektora za rekonstrukciju Afganistana.

Izvještaj tvrdi da je SAD postavio nerealistična očekivanja nakon invazije 2001. godine i precijenio svoju mogućnost da provode reforme i gradi institucije.

- Uprkos nekim herojskim naporima da se stabilizira nesigurno okruženje u Afganistanu, program je uglavnom neuspio. Do toga je došlo zbog mnogo razloga uključujući i postavljanje nerealnih ciljeva – naveo je specijalni inspektor John Sopko tokom prezentacije izvještaja.

Izvještaj navodi da je vojska tražila od humanitarnih organizacija da grade škole i infrastrukturu u područjima koja su izložena talibanima, zbog čega su mnogi projekti propali.

- Otvorili smo mogućnost za korupciju, a elita je to iskoristila, što je projekte učinilo kontraproduktivnim - navedeno je u ocjeni.

Stabilnost je trajala samo dok su američki i strani vojnici bili prisutni u odreženim područjima.

-  Američke agencije su trošile daleko više novca i daleko brže nego što je bilo potrebno i nego što je Afganistan bio spreman apsorbirati – istaknuto je u izvještaju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana