Stranačke aktivnosti     | 24.05.2018. 15:31 |

Saopćenje za javnost DF-a

FENA Saopćenje

Danas je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva Demokratske fronte.

Razmatrajući aktuelnu političku situaciju, posebno u ovom predizbornom periodu, članovi Predsjedništva su podržali tri osnovna politička stava.

Prvi je da je ova stranka bila i uvijek će biti protiv svih etnonacionalističkih politika kao koncepta djelovanja, poštujući pri tome volju i pravo na izbor svakog građanina - glasača. Odatle, oštro odbijamo sve, u poslednje vrijeme naročito prisutne, insinuacije o našem priključivanju „ovoj“ ili „onoj“ grupaciji stranaka koje su na vlasti.

Drugi stav je da jesmo za zajedničko djelovanje svih lijevo građanskih opcija, dakle među nama nema konceptualnih pa ni ideoloških razlika, ali smo za čišćenje tih stranaka od korumpiranih pojedinaca, što smo već više puta naglasili. Dakle, nije riječ o odnosu prema lijevo građanskoj političkoj opciji već u odnosu prema pojedincima u tim strankama kojima je tender draži od države.

Treći stav Predsjeništva: Zbog svega ovoga i mi kao stranka i naš predsjednik izloženi smo sve žešćim napadima i sa lijeva i sa desna. Spremni smo se i tome oduprijeti svim snagama kojima raspolažemo, a oktobar mjesec će pokazati koliko nas ima koji tako razmišljamo.

Predsjedništtvo je podržalo inicijativu o formiranju i potpisivanju Koalicije sa Građanskim savezom te pozvalo i ostale političke subjekte koje djeluju na istoj ideološkoj matrici da to isto uradimo. Vrijeme nam izmiče, čekati se više ne može.

Naglašeno je takođe da je Demokratskoj fronti uvijek preči savez sa građanima i narodima ove zemlje od bilo kojeg političkog saveza, te je odlučeno da se krene među ljude, građane, radnike, sve strukture društva kako bi se svima objasnilo, na što jednostavniji i prijemčiviji način za šta se ova stranka zalaže.

Članovi Predsjedništva informisani su i o razgovorima koji su vođeni sa članovima Venecijanske komisije i predstavnicima međunarodne zajednice o Izbornom zakonu.

Sjednica Predsjedništva Demokratske fronte počela je odavanjem pošte i sjećanjem na našeg, nedavno preminulog člana i osnivača  DF-a u Kantonu 10, druga Nike Bakovića.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

DF

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

DF: Presuda ESLJP po apelaciji Kovačevića simbolizira decenijsku borbu za jednakopravnost građana

Saopćenje za javnost DF

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo