Bosna i Hercegovina     | 24.05.2018. 13:20 |

Papić: U BiH ne postoji ozbiljna socijalna politika

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju Žarko Papić ocijenio je da problemi u vezi položaja marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini nisu riješeni, jer ne postoji ozbiljna socijalna politika.

To je kazao na Okruglom stolu "Zašto položaj marginaliziranih grupa u BiH nije poboljšan" i "Analiza i monitoring stanja i prioritetnih problema u oblasti ljudskih prava", koji su danas organizirali Fondacija za socijalno uključivanje u BiH i Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju.

Kao razlog lošeg položaja marginaliziranih grupa, Papić je kazao da je Reformska agenda upotpunosti socijalno neosjetljiva.

- Svjetska banka i  Međunarodni monetarni fond ne žele da daju više novca za socijalne potrebe - poručio je.

Naglasio je da socijalnu politiku vode entitetska ministarstva finansija, te da takva situacija BiH dovodi u stanje socijalne krize, nezaposlenosti i diskriminacije.  

Učesnici okruglog stola, članovi Koalicije marginaliziranih grupa u BiH "Koma" i parlamentarci, razgovarali su o problemima marginaliziranih grupa i njihovim potencijalnim rješenjima.

Papić je naglasio da projekt Koalicija Koma traje već četiri godine, da broji 103 člana, te da su u posljednje četiri  godine pokušali da urade javne politike koje bi riješili prioritetne probleme marginaliziranih grupa.

Održavanje okruglog stola jedna je od aktivnosti projekta Programa održivosti civilnog društva za sektor ljudska prava - marginalizirane grupe koji implementiraju Fond i Inicijativa uz podršku USAID-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vijeće Evrope - Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

Bešić: U doba pandemije COVID-19 marginaliziranim grupama najviše nedostajala podrška institucija

Okrugli sto 'Kuda ide BiH?' - Dejtonski sporazum kočnica razvoju odnosa i institucija BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo