Kultura     | 24.05.2018. 10:27 |

VMBiH - Nastavak razgovora s ruskom stranom o Povelji Kulina bana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjskih poslova koje će posredstvom ambasadora Bosne i Hercegovine u Ruskoj Federaciji nastaviti razgovore s nadležnim institucijama ove zemlje u cilju stvaranja mogućnosti privremenog izlaganja originala Povelje Kulina bana u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj na najvišem nivou bio bi od izuzetnog značaja za unapređenje odnosa na polju kulture Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije i omogućio bi građanima BiH da upoznaju jedno od najdragocjenijih kulturnih dobara naše zemlje.  

Zaključeno je to nakon što je Vijeće ministara BiH upoznato sa Informacijom Ministarstva civilnih poslova o realizaciji zaključka VMBiH sa 112. sjednice od 30. augusta prošle godine.

Praktično bi na ovaj način bili nastavljeni razgovori koje su predstavnici BiH ranije pokrenuli s ruskom stranom da se privremeno u Bosni i Hercegovini izloži originalni dokument Povelje Kulina bana koji se čuva u biblioteci Ruske akademije nauka. 

Povelja Kulina bana ispisana je prije 829 godina, rukom bosanskog vladara Kulina bana i od neprocjenjivog je značaja za historiju Bosne i Hercegovine. To je prvi poznati diplomatski dokument koji je izdao jedan bosanski vladar, vladaru druge države, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom