Bosna i Hercegovina     | 24.05.2018. 10:29 |

Sa sjednice Vijeća ministara BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Kabineta ministara Ukrajine o saradnji u oblasti obrazovanja i nauke, kojim se jača bilateralna saradnja.

Zaključivanjem ovog sporazuma stvaraju se uvjeti da studenti iz BiH u Ukrajini budu oslobođeni plaćanja školarine koju plaćaju stranci i obratno, a prema zakonodavstvu koje je na snazi u dvjema državama. Također, studenti će imati pravo na smještaj u studentskom domu pod uvjetima jednakim onima koji se nude građanima države domaćina te isplatu mjesečne stipendije u skladu sa zakonodavstvom koje je na snazi. Istovremeno se podržava razvoj neposrednih odnosa između visokoobrazovnih i naučnih ustanova u Bosni i Hercegovini i Ukrajini te potiče saradnja u ovoj oblasti.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar civilnih poslova.

 

JAVNI POZIV ZA NEVLADINE ORGANIZACIJE 

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o kriterijima za izbor jedne ili više nevladinih organizacija kojima će se rasporediti 90.000 KM tekućeg granta „Smještaj za strance žrtve trgovanja ljudima“ za 2018. godinu.

Sredstva će biti dodijeljena na osnovu javnog poziva  koji će biti objavljen u tri dnevna lista i na web stranici Ministarstva sigurnosti BiH.

Na javni oglas mogu se prijaviti nevladine organizacije koje su registrirane u skladu sa zakonom i ako ispunjavaju kriterije definirane ovom odlukom.

 

OMOGUĆITI BRŽE IZVRŠENJE DOMAĆIH PRESUDA I SKRATITI DUŽINU  TRAJANJA SUDSKIH POSTUPAKA

     

Vijeće ministara BiH upoznato je sa Informacijom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o postupcima pred Evropskim sudom za ljudska prava koji pokreću pitanja povrede prava na pravično suđenje iz člana 6. Evropske konvencije.

Ministarstvo pravde u saradnji sa entitetskim ministarstvima pravde i nadležnim tijelima Brčko Distrikta BiH, uz konsultacije sa zastupnikom Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, te predstavnikom Visokog sudskog i tužilačkog Vijeća BiH, ispitat će mogućnosti uvođenja efikasnog pravnog lijeka u domaće zakonodavstvo u slučaju produženog neizvršenja domaćih sudskih presuda i prekomjerne dužine trajanja sudskih postupaka u građanskim stvarima u skladu sa standardima i kriterijima iz evropske sudske prakse. Ovo stručno tijelo se zadužuje da izradi sveobuhvatnu analizu s prijedlogom mjera te da je dostavi Vijeću ministara BiH.

Predloženo je i da Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH u okvirima svoje nadležnosti, i u saradnji sa nadležnim organima entiteta, poduzme sve potrebne mjere u cilju jačanja kapaciteta domaćeg pravosuđa, kako bi osiguralo da se sudski postupci provode u skladu sa obavezujućim standardima iz člana 6. stav I . Evropske konvencije.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH će ovu informaciju sa zaključcima dostaviti Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine.

Prema Informaciji, Evropski sud je u prošloj godini prema BiH komunicirao 63 aplikacije koje pokreću pitanja neizvršenja pravosnažnih sudskih presuda, pretjerane dužine sudskih postupaka ili povrede prava na pravičan postupak, prema članu 6. Konvencije. Ukupna vrijednost ovih aplikacija/tužbi veća je od četiri miliona KM.

 

VIŠE KORISTITI TAIEX  POMOĆ EVROPSKE UNIJE

     

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o korištenju TAIEX instrumenta pomoći Evropske unije u institucijama Bosne i Hercegovine u 2017. godini.

Prema Informaciji Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH, institucije iz BiH uputile su 99 zahtjeva za korištenje TAIEX-a, što je blago povećanje u odnosu na godinu ranije kada je bilo upućeno 80 zahtjeva.

Od toga su 42 zahtjeva upućena za organizaciju seminara u BiH, 28 zahtjeva za studijsku posjetu i 29 zahtjeva za dolazak stručnjaka.

Najviše, 78 zahtjeva podneseno je iz institucija Bosne i Hercegovine, četiri zahtjeva iz institucija Federacije BiH, šest zahtjeva iz institucija Republike Srpske te 11 zahtjeva je podneseno zajedničkom saradnjom institucija Bosne i Hercegovine, entitetskih institucija, Brčko Distrikta BiH te kantonalnih institucija.

Prema Informaciji, odobreno je 76 zahtjeva, 21 zahtjev je odbijen a dva podnesena zahtjeva su u toku realizacije. Po pozivu TAIEX-a realizirana su 24 seminara na kojima je učestvovalo 125 državnih službenika iz institucija u Bosni i Hercegovini.

Vijeće ministara pozvalo je institucije da koriste TAIEX instrument pomoći u što većem obimu, a u skladu sa potrebama koje imaju.

 

BiH JAČA GRANIČNU SARADNJU SA REPUBLIKOM HRVATSKOM

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva sigurnosti o provedbi Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u nadzoru državne granice za 2017. godinu. 

Prema Izvještaju, realizirano je 1.119 mješovitih patrola u prošloj godini, i to 588 patrola na teritoriji BiH i 561 patrola u R Hrvatskoj. Tom prilikom angažirano je ukupno 3.347 policijskih službenika, i to 1.641 iz Granične policije BiH i 1.706 policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske o zaprečavanju cestovnih komunikacija i puteva na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom, hrvatski nadležni organi zapriječili su  motornim vozilima dodatnih 25 lokacija na teritoriji Republike Hrvatske, pogodnih za ilegalan prelazak državne granice.

Redovno funkcioniranje zajedničkog kontaktnog centra na graničnom prijelazu Nova Sela – Bijača, uspostavljenog u 2017. godini, dalo je značajan doprinos kvalitetnijoj razmjeni informacija značajnih za prekograničnu saradnju, i u suzbijanju kriminalnih aktivnosti preko državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Granična policija BiH nastavlja provedbu aktivnosti u skladu sa Sporazumom između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u nadzoru državne granice.

 

DATA SAGLASNOST ZA GLASANJE DRŽAVLJANA SLOVENIJE U BiH

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, dalo je saglasnost za glasanje državljana Republike Slovenije na teritoriji Bosne i Hercegovine povodom održavanja prijevremenih izbora poslanika u Državni zbor Republike Slovenije. Glasanje je omogućeno u prostorijama Ambasade Republike Slovenije u Sarajevu, 3. juna 2018. godine, u periodu od 9:00 do 17:00 sati.               

 

PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI BiH UPUĆEN PRIJEDLOG ZA IMENOVANJE KOMISIJE ZA KONCESIJE

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog za imenovanje članova Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH, nadležnoj za imenovanje.  

U skladu sa Zakonom o koncesijama BiH, za članove Komisije za koncesije BiH imenuje se sedam članova, po tri iz Federacije BiH i Republike Srpske i jedan iz Brčko Distrikta BiH.

Komisija za provođenje konkursne procedure za izbor sedam članova Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine dostavila je Vijeću ministara BiH rang-listu uspješnih kandidata. 

 

POBOLJŠATI KOORDINACIJU AKTIVNOSTI POMOĆI ŽRTVAMA MINA

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o osnivanju Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za pomoć žrtvama mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata u koje su imenovani predstavnici nadležnih državnih, entitetskih i institucija Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine te predstavnici nevladinog sektora.

Cilj je poboljšati koordinaciju aktivnosti pomoći žrtvama mina kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata i poboljšati saradnju između nadležnih državnih, entitetskih i institucija Brčko Distrikta BiH te nevladinog sektora u BiH i međunarodnih organizacija, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom