Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 23.05.2018. 20:19 |

Održana Javna debata 'Tuzla - grad kulturne raznolikosti'

FENA

TUZLA, 23. maja (FENA)- Koalicija za borbu protiv mržnje iz Tuzle, u saradnji s Međureligijskim vijećem i kulturnim društvima „Napredak“, „Preporod“ i „Prosvjeta“,  organizovala je večeras u tuzlanskom Ateljeu Ismet Mujezinović  javnu debatu „Tuzla – grad kulturne raznolikosti“.

Debata je organizovana povodom Međunarodnog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici religija u BiH dali su osvrt o doprinosu u kreiranju  zajedničke raznolikosti i ukazali na značaj njegovanja dijalog među različitim kulturama i zajednicama.

Također, i predstavnici tradicionalnih kulturnih društava govorili su o  doprinosu u izgradnji kulturne raznolikosti.

Službenica za demokratski razvoj tuzlanskog Ureda Misije OSCE-a u BiH Dragica Karadžin rekla je da je cilj debate promocija kulturne raznolikosti kao univerzalne vrijednosti, koju su prepoznale i Ujedinjene nacije i priznale kao baštinu čovječanstva i time dale smjernicu svim državama članicama, da te vrijednosti njeguju, jačaju i afirmišu u svojim lokalnim politikama.

Predsjednik Odbora za međureligijsku saradnju Mensur ef. Husić, koji je govorio o religijskim zajednicama, kazao je da su različitosti date od Boga i da one postoje od kako postoji čovjek.

- Na području BiH moguće je govoriti o višestoljetnoj tradiciji suživota i tolerancije, gdje se suočavaju civilizacije Istoka i Zapada i  gdje koegzistiraju najveće religijske tradicije, islama, kršćanstva i judaizma - naveo je Husić.

Paroh tuzlanski Miloš Trišić rekao je da se Srpska pravoslavna crkva, koja je članica Odbora za međureligijsku saradnju u Tuzli, pridružila obilježavanju Dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, ocijenivši da su takvi događaju značajni, a posebno kada se organiziraju u Tuzli koja je, kako je istakao, multikulturalni grad u kojem žive različite kulture, vjeroispovijesti i narodi koji  promovišu svoje kulture i duhovnosti.

Predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča, govoreći o tradiciji zajedničke saradnje i suživota različitih konfesija i nacija, napomenuo je da su kulturna društva, koji egzistiraju u BiH od osnivanja do danas imala tradiciju zajedničkog rada, skupljanja i života te da je to za ovo podneblje „prirodno“.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je rekao, između ostalog, da je Tuzla grad zajedničkog života, primjer bratstva i jedinstva, te zahvaljujući tome je najmultikulturalniji grad u BiH i šire.

Međunarodni  dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj obilježava se 21. maja, po Univerzalnoj deklaraciji o kulturnoj razlikosti, koju je 2001. godine usvojila Generalna skupština UNESCO-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Misija OSCE-a u BiH pozdravila usvajanje Zakona o mirnom okupljanju u Kantonu 10

OSCE - Zloupotreba vatrenog oružja ostaje sigurnosno pitanje koje zahtijeva hitno rješavanje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'