Bosna i Hercegovina     | 23.05.2018. 16:37 |

Sindikat policije HNŽ-a upozorava: Prijeti nam kolaps

FENA Saopćenje

MOSTAR, 23. maja (FENA) - Sindikata policije u Hercegovačkoj-neretvanskoj županiji (HNŽ) uputio je dopis Vladi HNŽ-a u kojem se upozorava na tešku situaciju u Ministarstvu unutarnjih poslova HNŽ-a zbog kojeg se policija suočava s problemima u obavljanju svojih poslova i zadataka.

U priopćenju Sindikata policije u HNŽ-u navodi se kako u Upravi policije MUP-a HNŽ-a nedostaje oko 300 policijskih službenika, dok u Upravi za administraciju nedostaje oko 50 izvršitelja.

Kako se navodi u priopćenju, nezadovoljstvo članova Sindikata izaziva i nedavno imenovanje pet mlađih inspektora, a radi se o osobama koje su tek zaposlene na osnovu javnog oglasa.

S druge strane, navode iz Sindikata, onemogućeno je napredovanje, pa u mirovinu odlaze policijski službenici s činom "policajac", što nije slučaj niti u jednoj drugoj policijskoj agenciji u BiH.

''Nastavi li se ovakav trend, nije isključeno da će Ministarstvo vrlo brzo doći u kolaps, odnosno neće biti moguće normalno funkcioniranje, iako se već sada stvaraju ozbiljne poteškoća u obavljanju redovnih poslova i zadataka", upozoravaju iz Sindikata.

Od županijske vlade Sindikat policije u HNŽ-u zatražio je hitan sastanak, kao i otvaranje pregovora s predstavnicima Sindikata o radno-pravnom statusu policijskih službenika te zaključivanju kolektivnog ugovora.

"Ovaj sindikat ponovo će pokrenuti, odnosno nastaviti započete aktivnosti u vezi s provođenjem štrajka, a zbog očitog neuvažavanja od strane Vlade koje je ponovo izazvalo ogorčenje našeg članstva i uposlenika. Iskoristit ćemo sva moguća prava u skladu sa zakonom, te ustrajati na tome do ispunjenja navedenih zahtjeva'', navodi se na kraju priopćenja.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Konjičani pucali na Jablaničane

Mostar: Uhićen jedan od sudionika incidenta ispred Mašinsko-saobraćajne škole

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo