Bosna i Hercegovina     | 23.05.2018. 17:10 |

Bojić: Ilegalni migranti veliki ispit za BiH

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 23. maja (FENA) - Četvrta godišnja konferencija o stanju ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini koju, u suradnji s Misijom OESS-a u BiH, organizira Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) počela je danas u Bihaću.

Primarni cilj te dvodnevne konferencije je poštivanje ljudskih prava azilanata, izbjeglica i migranata, s posebnim osvrtom na poštivanje svih domaćih i međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava.  

Obraćajući se sudionicima Konferencije, predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava PSBiH Borislav Bojić istaknuo je da parlamenti, kao središnje institucije demokracije, osim donošenja zakona vrše i nadzor i provode kontrolu nad radom izvršne vlasti, a što je dodatno pojačano i donošenjem Zakona o parlamentarnom nadzoru.

Govoreći o primarnom cilju Konferencije, Bojić je kazao da je posljednih nekoliko godina cijela Evropa suočena s velikim prilivom migranata.

- Podaci kojima raspolažemo govore da je od siječnja do početka svibnja ove godine u BiH ušlo gotovo 3.500 ilegalnih migranata - rekao je Bojić i dodao da vlasti ne raspolažu točnim podacima koliko je migranata ostalo u BiH, a koliko ih se uspjelo probiti do Hrvatske i dalje prema drugim državama članicama Europske unije.

Po njegovim riječima, država je na velikom ispitu, jer prema informacijama koje je Zajedničko povjerenstvo dobilo prigodom posjeta Službi za poslove sa strancima, te Imigracijskom i Azilantskom centru u Sarajevu, problemi s kojima je naša zemlja suočena jesu nedovoljni smještajni, tehnički, kadrovski i financijski kapaciteti u centrima za migrante i azilante, nepostojanje konkretne strategije pri realizaciji prihvata i zbrinjavanja azilanata, izbjeglica i migranata, te manjak službenika u Graničnoj policiji BiH i neodgovarajuća infrastruktura na graničnim prijelazima. 

- Tretman prema izbjeglicama, azilantima i migrantima izazov je za svaku zemlju, a posebno za zemlju sa slabom ekonomijom i nedovoljnim institucionalnim kapacitetima - rekao je Bojić i poručio da je neophodno osigurati potpuno poštivanje međunarodnih i regionalnih instrumenata ljudskih prava, kao što su Ženevska konvencija o statusu izbjeglica i Europska konvencija za ljudskim pravima, kao i ispuniti sve relevantne obveze koje proizilaze iz OESS-ove ljudske dimenzije.

Sudionicima se obratio i voditelj Misije OESS-a u BiH, veleposlanik Bruce G. Berton, koji je istaknuo da konferencija predstavlja djelotvorno sredstvo identifikacije i  pokušaj da se riješe najrelevantnija pitanja koja se tiču zaštite ljudskih prava u BiH.

Naveo je da se predviđa da će pitanje migranata sve više dobijati na značaju u BiH, jer u narednom razdoblju možemo očekivati još veći broj žena i djece koja će ulaziti u BiH.

Burton je naglasio da će, obzirom na to da BiH postaje tranzitna država za migrante, biti potrebno da država organizira pružanje pomoći ljudima, sukladno međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava.

Prvog dana konferencije sudionici su razgovarali i o realizaciji usvojenih zaključaka sa dosadašnjih konferencija o stanju ljudskih prava u BiH, saopćeno je iz Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Na skupu u Bihaću sudjeluju članovi Zajedničkog povjerenstva, predstavnici svih razina zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, predstavnici Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, kao i predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija u BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

State Department - Razorna i zapaljiva retorika Dodika doprinijela etničkim napetostima u BiH

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta