Kultura     | 23.05.2018. 16:04 |

Bh. historija muzike ima sjajne umjetnike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić primila je danas opernu divu Milicu Zečević-Buljubašić te autoricu Monografije "Milica Buljubašić" Maju Baralić-Materne koja je ocijenila da bh. historija muzike ima sjajne umjetnike.

- Ne postoje cjelovito sabrani podaci, pa je mnogo nejasnoća i nepoznanica te mi kao društvo ne poznajemo sve ono na što bismo trebali biti ponosni. Ova knjiga je doprinos popunjavanju tih praznina - istaknula Baralić-Materne.

Za Monografiju koju je napisao o ovoj velikoj opernoj divi kazala je da je to životopis umjetnice koja je svoju karijeru započela u Sarajevu, gdje je i rođena, a nastavila na svjetskim scenama, dodajući da knjiga donosi pravo blago u smislu svjedočanstva karijere.

- O nastupima i počecima svjedoče njeni savremenici koji poznaju Milicu Buljubašić, a za drugi dio koji se odvijao nakon odlaska u Njemačku, svjedoče isječci iz novina, fotografije, kritike, zabilješke i sjećanje umjetnice - pojasnila je Baralić-Materne.

Operna diva Buljubašić ovu monografiju uobičava nazvati svojim testamentom, jer će ona ostati kao uspomena na njenu djelatnost u kulturi u Sarajevu te je danas kazala da je ideja o monografiji postojala mnogo ranije, no spletom okolnosti ona tada nije napisana, čak ni započeta.

Napomenula je i da nisu uspjeli uraditi promociju prošle godine, kada je Buljubašić slavila 80. rođendan u Vijećnici, saopćila je Press služba Kantona Sarajevo.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Babić ugostila učesnike Kulinarskog kupa Sarajevo 2018.

Babić primila mladog i talentovanog Emraha Tepića

Bajramska čestitka Ane Babić

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta