Stranačke aktivnosti     | 22.05.2018. 12:36 |

Saopštenje DF-a

FENA Saopćenje

U petak , 18.08.2018. godine,nakon drugog čitanja, Sabor Republike Hrvatske usvojio je Zakon o upravljanju državnom imovinom Republike Hrvatske,koji postaje važeći nakon objave u Službenim novinama. 

Ovim Zakonom se rješavaju i pitanja nekretnina za koje nisu rješeni imovinski odnosi, poput bivših bh odmarališta na hrvatskoj obali koja godinama propadaju – na način da će se davati u dugoročni zakup!  Pojednostavljeno, usvajanjem ovog Zakona, imovina pravnih lica iz Bosne i Hercegovine koja je u društvenom valsništvu, moći će se dati na upravljanje drugima i to na period od 30 godina, pošto između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine nema potpisanog sporazuma! 

Citiraćemo član 70 ovog  Zakona koji kaže: 

„Ovim se člankom propisuje ovlast Ministarstva državne imovine da može na ograničeni rok raspolagati nekretninama koje su u zemljišnoj knjizi upisane u vlasništvo Republike Hrvatske  sa zabilježbom  zabrane raspolaganja  budući  da su iste predmet sukcesije između država bivše SFRJ , a s kojima Republika hrvatska nije sklopila odgovarajući međunarodni ugovor. Budući da su te nekretnine izvan prometa, odnosno ne može ih se otuđiti iz vlasništva Republike Hrvatske, ocijenjeno je oportunim omogućiti zakonski okvir za davanje istih u višegodišnji zakup ili u neku drugu osnovu uporabe do najvše 30 godina, uz obavezu upisa u zemljišnu knjigu zebilježbe postojanja sklopljenog ugovora. Primjenom navedene odredbe očekuju se pozitivni  učinci s obzirom da će ponuda višegodišnjeg zakupa ili uporabe  po drugoj osnovi zainteresiranim osobama omogućiti dugoročnije poslovne aktivnosti.“ 

Elem, prvo čitanje ovog zakona desilo se u januaru ove godine  bez ikakvog reagovanja bh institucija! Za Bosnu i Hercegovinu ovo će značiti gubitak imoivne, čija se vrijednost procjenjuje  na 10 milijardi eura! Nabrojaćemo samo neke od objekata bez kojih ostajemo: Dječija bolnica u Cavtatu, Vila „Aurora“ u Trstenom , hoteli“ Vis“ i druge nekretnine u Dubrovniku, osamnaest objekata u općini Gradac,“ Hep“ u Makarskoj, “Energopetrolove pumpe“ u RH, “ Šipad“ u luci Šibenik, Naftni terminal u Pločama , „Kljuć-Šik“ u Zagrebu, kao i mnoge nekretnine u drugim gradovima u Hrvatskoj! 

Ovo je još jedna od neviđenih pljački državne imovine Bosne i Hercegovine, uz očitu ili prećutnu saglasnost naših  „predvodnika nacionalnih stada“ uz, pretpostavljamo i nemalu ličnu korist. Govoriti sada o tome da su ,samo zbog ovoga, mnogi zaslužili višegodišnje zatvorske kazne - apsurdno je govoriti jer su i državu i sudstvo i tužilaštva skrojili po svojoj mjeri. Pa Vi opet glasajte za njih!

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

DF

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

DF: Presuda ESLJP po apelaciji Kovačevića simbolizira decenijsku borbu za jednakopravnost građana

Saopćenje za javnost DF

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo