Bosna i Hercegovina     | 22.05.2018. 12:37 |

Delegacija OSBiH na konferenciji načelnika odbrane zemalja Balkana u Beogradu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. maja (FENA) - Delegacija Oružanih snaga BiH, predvođena načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem, učestvovat će na 12. konferenciji načelnika odbrane zemalja Balkana o vojnoj saradnji (Forum B9), koja će od 22. do 24. maja biti održana u Beogradu.

U delegaciji OS BiH su i načelnik Ureda za podršku NZŠ OSBiH brigadir Edin Fako i oficir za saradnju sa OS SAD i neevropskim zemljama u Upravi za politiku i planove ZŠOSBiH pukovnik Jovo Pujić.

 Forum B9 uspostavljen je 2006. godine sa zemljama učesnicama: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunija, Srbija, Turska i Crna Gora.

Pored predstavnika zemalja učesnica, kao gosti konferencije u Beogradu učestvuju  predstavnici Vojnog komiteta NATO, Vojnog komiteta EU te predstavnici Združene komande NATO snaga u Napulju, kao i predstavnici zemalja posmatrača odnosno načelnici odbrane Hrvatske i Slovenije.

Ciljevi ovog foruma zanivaju se na razmatranju i jačanju modela vojne saradnje kao modela odgovora na sigurnosne izazove, rizike i prijetnje u regionu, kroz zajedničke aktivnosti obuke, obrazovanja i vježbi, te aktivnosti koje imaju za cilj unaprijeđenje nivoa interoperabilnosti.

Posljednja 11. konferencije održana je 2017. godine u Atini, a Bosna i Hercegovina je bila domaćin 8. konferencije 2014. godine u Sarajevu.                                                    

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Primopredaja donacije Kraljevine Norveške Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH

Podrška Kraljevine Norveške Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom