Svijet     | 22.05.2018. 12:16 |

Erekat osudio otvaranje paragvajske ambasade u Jerusalemu

FENA Internet

RAMALLAH, 22. maja (FENA) - Saeb Erekat, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), osudio je otvaranje paragvajske ambasade u Jerusalemu i pozvao je na arapski bojkot država koje premjeste svoje ambasade u Jerusalem.

- Svjedoci smo kako je paragvajski predsjednik neodgovorni politički lider koji prkosi međunarodnom pravu i ostvarenju trajnog i pravednog mira na Bliskom istoku. Paragvaj je prekršio rezoluciju 478 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kao i samo dostojanstvo naroda Latinske Amerike koji se bore za slobodu i pravdu protiv dominacije i represije - navodi Erekat u izjavi za javnost, prenosi palestinska novinska agencija Wafa

- Prebacivanje ambasade u Jerusalem mjera je koja se osuđuje širom svijeta, kritikovana od Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Arapske lige, Organizacije islamske konferencije, Svete stolice kao i lokalnih crkava Jerusalema i cijele Palestine - kazao je Erekat.  

Naglasio je da su palestinske vlasti već u kontaktu s nekoliko saveznika kako bi dogovorile neophodne diplomatske korake protiv nedavnih nelegalnih izmještanja ambasada Paragvaja, Gvatemale i Sjedinjenih Država u Jerusalem.

- Posebno pozivamo arapske zemlje koje su domaćini diplomatskih misija tih zemalja da provedu ranije rezolucije Arapske lige iz 1980. godine, 1990. i 2.000. i da prekinu sve veze sa zemljama koje isele svoje ambasade u Jerusalem kao prijestonicu Izraela - naveo je Erekat. 

Paragvaj je slijedio primjer Sjedinjenih Država i Gvatemale u ovom mjesecu kada je u ponedjeljak izmjestio svoju ambasadu u  Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lukašenko pozvao na organiziranje uličnih patrola radi pružanja bezbjednosti u bjeloruskim gradovima

Otvorene prijave za prvi 'Alma Ras Industry Day'

Poziv za info sesiju o programu 'Interreg Europa 2021. – 2027.'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo