Stranačke aktivnosti     | 19.05.2018. 13:27 |

Saopštenje SDP-a BiH

FENA Saopćenje

Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o odobravanju plana Vlade RS-a o prodaji eurobveznica ovog entiteta na međunarodnom tržištu kapitala, otpočeo je plan definitivne prodaje svih građana BiH, osmišljen u kuhinji akcizne koalicije SDA – HDZ i SNSD. 

Iza ove odluke krije se opasan plan koji bi mogao u potpunosti finansijski uništiti i RS i BiH. Idejni tvorac ovakvog projekta je ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija, a s obzirom na šutnju svih državnih institucija, kao i institucija Federacije BiH, jasno je da u ovome učestvuju i HDZ I SDA. 

Odlukom je planirano zaduženje RS, kroz emisiju euro obveznica na međunarodnom tržištu kapitala. Evidentno je da je Vlada RS iscrpila sve izvore finansiranja u zemlji i da je sada primorana da sredstva za opstanak režima traži na međunarodnom tržištu. Tegeltija navodi da je ovo veoma važan “politički projekat”. 

Mi, u SDP-u, smatramo da je ovo protivustavan projekat, kojim se jednim potezom dovodi u pitanje finansijska stabilnost cijele zemlje. Tegeltija i Vlada u kojoj joj je ministar, pokazali su da su kriminalnim radnjama kroz propast Bobar banke i Balkan Investment Banke doveli u pitanje finansijski sistem BiH. Svi građani BiH platili su propast ove dvije banke izazvane nesposobnošću i kriminalom Vlade RS, na čelu sa Cvijanovićkom i Tegeltijom. 

Zašto na ovaj potez sada šute akcizno-koalicioni partneri SNSD-a, HDZ i SDA? Zašto šuti HDZ-ov ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda? Zašto šuti SDA-ov dvojac na čelu Vijeća Ministara BiH i Vlade FBiH Denis Zvizdić i Fadil Novalić? Njih trojica članovi su Fiskalnog vijeća BiH i bez njihove saglasnosti nešto ovako se ne može raditi. 

Zašto šuti guverner Centralne Banke BiH? Da li je o ovome uopšte raspravljalo Fiskalno vijeće BiH? Ko će platiti ovaj dug, ako Tegeltija ne isplati euroobveznice? Sprema li možda i FBiH isti projekat? Da li ovakim potezom imamo na sceni konačnu prodaju cijele zemlje? Hoće li ruske banke kupiti euroobvaznice RS-a, a sutra možda turske euroobvaznice FBiH ili Vlada Hrvatske eurobveznice nekog kantona gdje vlada HDZ? Zašto o ovome svi šute? 

Mi, u SDP-u, nećemo šutiti.  Nećemo dozvoliti prodaju zemlje i svih građana. Pokrenućemo ocjenu ustavnosti ovakve odluke. Također, tražimo da se o svemu ovome očituju institucije BiH, prije svega Fiskalno vijeće BiH i Centralna banka BiH, ali i Međunarodni monetarni fond, koji mora reći podržava li ovakve planove vlasti? 

Očito je da se u pozadini vještačkih sukoba Izetbegovića, Čovića i Dodika nastavlja plan ekonomske podjele BiH na tri dijela, kako bi se sva tri dijela ekonomski podredila uticaju i kontroli njihovih političkih mentora iz Moskve, Ankare ili Zagreba. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana