Svijet     | 19.05.2018. 11:47 |

Trumpova administracija sredinom juna objavljuje bliskoistočni mirovni plan

FENA Internet

WASHINGTON, 19. maja (FENA) - Trumpova administracija namjerava objaviti svoj dugo odgađani mirovni plan za Bliski istok u narednom mjesecu, u jeku strahovanja da bi mogla dodatno razbjesniti Palestince ukidanjem finansiranja humanitarnih i razvojnih projekata na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze vrijednih više miliona dolara.

Pet američkih zvaničnika i kongresnih savjetnika saopćili su da administracija namjerava objaviti mirovni plan sredinom ili krajem juna, neposredno nakon okončanja svetog muslimanskog mjeseca Ramazana, iako su upozorili da bi njegovo tempiranje moglo zavisiti od dešavanja u regiji.

Oni tvrde da su glavni tvorci plana, Trumpov zet i savjetnik Jared Kushner i specijalni američki izaslanik za Bliski Istok Jason Gtreenblatt, već počeli da diskretno obavještavaju najbliže američke saveznike o detaljima plana.

Malo je, međutim, vjerovatno da će Palestinci prihvatiti takav plan jer tvrde da se gomilaju dokazi o jednostranoj američkoj politici na Bliskom istoku o naklonosti Washingtona prema Izraelu. Američki saveznici u Evropi i u regiji Zaliva također su kritikovali Trumpovu administraciju zbog takvog pristupa.

Administracija se opire zahtjevima iz Kongresa da potpuno zatvori ured Palestinske oslobodilačke organizacije u Washingtonu jer Greenblatt i Kushner žele da ostave otvorenim taj kanal komunikacije u slučaju da Palestinci pokažu spremnost da uđu u nove pregovore s Izraelom na osnovu američkog plana.

Zatvaranje ureda naredio je bivši državni sekretar Rex Tillerson u novembru prošle godine, ali je administracija dopustila da ostane otvoren iz praktičnih razloga.

Mogućnost da Palestinci pokažu interes za američki mirovni plan ostala je, ipak, daleka, posebno nakon što je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas povukao šefa palestinske misije u Washingtonu u znak protesta zbog otvaranja američke ambasade u Jerusalemu i protesta koji su nakon toga uslijedili u pojasu Gaze.

Izraelske snage tog su dana ubile 60 Palestinaca, izazivajući osude i pozive na suzdržavanje iz Evrope i drugih dijelova svijeta. SAD su odbile da se pridruže tim pozivima i, dok su izrazile žaljenje zbog gubitka palestinskih života, usprotivile su se naporima u Ujedinjenim nacijama da se pokrene međunarodna istraga nasilja na Bliskom istoku, podsjeća agencija AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Blinken stigao u Kairo na razgovore sarapskom stranom o primirju u Gazi

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!