Bosna i Hercegovina     | 18.05.2018. 15:03 |

Praštalo: Srebrenica veoma bitan partner Evropskog pokreta u BiH

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 18. maja (FENA) - Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, koji je danas posjetio Općinu Srebrenica gdje je razgovarao s općinskim načelnikom Mladenom Grujičićem, izjavio je da je Srebrenica veoma bitan partner i da treba punu podršku Evropskog pokreta.

Naglasio je da je nephodna podrška procesu pomirenja i izgradnje bolje evropske budućnosti u BiH.

Predložio je načelniku Grujičiću da krajem maja Evrospki pokret organizira posjetu delegacije bugarske ambasade Srebrenici, a pored toga očekuje se i posjeta lokalnih vlasti iz Sofije. Namjera je da oni budu partneri i prijatelji lokalnih zajednica u BiH.

Načelnika Grujičića sam zamolio da pozove načelnike regije Birač i načelnike prekograničnih općina kako bi se što veći broj lokalnih zajednica uključilo u saradnju s bugarskim partnerima - rekao je Praštalo.

Navodi da je Bugarska jedna od najvažnijih partnera i prijatelja Bosne i Hercegovine te da značajno lobira za njen evropski put.

Evropski pokret u BiH, kako je napomenuo, od 2005. godine obilježava Dan Evrope i namjera je da se o Evropi govori cijele godine.

- Mi želimo da Dan Evrope promoviramo širom BiH i načelniku Grujičiću smo predložili da Srebrenica u augustu ili septembru bude jedna od domaćina obilježavanja Dana Evrope u BiH. Na najbolji način bi promovirali lokalnu zajednicu i subjekte iz ove regije, jer želimo da se uključimo u podizanje ugleda i rejtinga općine Srebrenica, kao i da drugi gradovi budu uključeni u proces evropskih intergacija – rekao je Praštalo.

Evropski pokret u BiH će, poručio je, podržati sve lokalne zajednice u BiH koje budu htjele da budu kulturna prijestolnica Evrope.

- Srebrenica ima jedinstvenu priliku 2024. godine i kandidatura Srebrenice za ervsopku prijestolnicu kulture ima posebnu težinu radi perspektive u regionu i ljudi koji žive ovdje - zaključio je Praštalo.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić ocijenio je da se iz Srebrenice svakodnevno šalju poruke mira i suživota.

-Sve aktivnosti koje smo do sada radili i koje ćemo raditi u budućnosti su usmjerene prema našoj kandidaturi, odnosno afirmaciji Srebrenice za euro grad kulture 2024. godine. Iskreno se nadam da ćemo među velikim gradovima imati velike šanse, iz razloga što objedinujemo regiju. Krajem maja dolazi nam delegacija iz bugarske ambasade i s njima ćemo da dogovaramo konkretne projekte u nadi da će nam pomoći, jer su oni presjedavajući u Evropskom parlamentu. Tokom dana Evrope nastojat ćemo da predstavimo Srebrenicu kao mjesto odakle se šalju poruke mira koje trebaju da budu šablon kako da funkcioniše cijela BiH - kazao je Grujičić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!