Bosna i Hercegovina     | 18.05.2018. 15:26 |

Borovac: Sramno, nenadležno i protuzakonito postupanje MUP-a HNK

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Sramno, nenadležno i protuzakonito postupanje MUP-a HNK koji je pokušao onemogućiti današnji prijevoz migranata iz Sarajeva ka Izbjegličkom i Readimisionom centru Salakovac kod Mostara je za svaku osudu i zahtjeva reakciju Tužilaštva BiH - poručila je državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac.

Naglasila je kako je trenutno najvažnije da je ispoštovana odluka Vijeća ministara BiH o realizaciji Nacrta akcionog plana hitnih mjera za rješavanje aktuelne migracione krize kao i volja migranata da budu smješteni u Izbjegličkom i Readmisionom centru u Salakovcu u uvjetima dostojnim čovjeka.

- Nedopustivo je i ne bi smjelo proći bez sankcije današnje maltretiranje i nehumano postupanje prema stotinama migranata pod međunarodnom zaštitom, a kojem su bili izloženi uprkos činjenici da su nadležni državni organi poduzeli sve neophodne mjere kako bi im se omogućili humani uslovi boravka u našoj zemlji – zaključila je Borovac.

U skladu sa zaključcima Vijeća ministara BiH donesenim u kontekstu aktuelne migrantske krize kao nosilac dijela aktivnosti delegirano je i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Ministarstvo je osiguralo dodatni kapacitet od gotovo 300 mjesta za smještaj osoba koje su izrazile namjeru ili podnijele zahtjev za azil u okvirima postojećih kapaciteta Izbjegličkog i Readmisionog centra u Salakovcu – navodi se u saopćenju ministrice Borovac.

Dodaje se da je uz to, u saradnji s Ministarstvom sigurnosti te međunarodnim i partnerima u nevladinom sektoru, u protekla dva dana održan niz sastanaka te do u detalje utvrđen način smještaja, osiguranja, način ishrane, pružanja primarne zdravstvene zaštite, usluga prevođenja i psiho-socijalne pomoći osobama koje će biti smještene u centrima u Salakovcu.

U navedenim sastancima, odnosno realizaciji navedenih aktivnosti, pored ova dva državna ministarstva i Službe za poslove sa strancima, aktivan angažman su uzeli UNHCR, UNICEF, IOM, Društvo crvenog krsta križa BiH, Crveni križ Federacije BiH, Federalna uprava civilne zaštite, CRS, Fondacija bosanskohercegovačka inicijativa žena, Udruženje Vaša prava BiH...- navodi se u saopćenju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!