Kultura     | 18.05.2018. 13:00 |

Promocija albuma: ‘Prvi jazz koncert studenata muzičke akademije u Sarajevu'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18.maja (FENA) - U Bošnjačkom institutu Fondacija Adil Zulfikarpašić sutra će biti predstavljen nosač zvuka "Prvi jazz koncert studenata Muzičke akademije u Sarajevu", u izdanju Muzičke akademije u Sarajevu i izdavačke kuće ŠDC.

Kako i sam naziv albuma kaže, riječ je o prvom, historijskom jazz koncertu studenata Muzičke akademije u Sarajevu, koji je realiziran pod umjetničkim mentorstvom profesora Sinana Alimanovića.

Album "Prvi jazz koncert studenata Muzičke akademije u Sarajevu" je snimak jazz koncerta održanog 16. marta 2017. godine u Maloj sali Muzičke akademije, a realiziranog uz podršku dekana Senada Kazića.

Na koncertu su nastupili studenti jazza: Zlatan Božuta, Jasmin Avdagić, Selma Droce, Vedran Vujica, Šejla Grgić, Haris Kartal, Ariana Piknjač, Dario Kos, te saradnici prof. Davor Maraus i Dinko Šimunović. 

- Važno je napomenuti da je ovaj nosač zvuka snimak live koncerta, što je po sebi veoma zahtjevno jer insistira na idejnim rješenjima u realnom vremenu i ne dopušta bilo kakve propuste. I u tom smislu, ovo je važan dokument jer, mjereno pristupom i kvalitetom izvedbe ovih mladih akademskih muzičara, potvrđuje njihovu ljubav i entuzijazam prema ovoj vrsti umjetničkog muziciranja, te ih postavlja u poziciju, kako je profesor Sinan Alimanović u uvodnom govoru na otvaranju koncerta rekao, čuvara jazza u Bosni i Hercegovini - izdvojeno je iz recenzije. 

Ovaj muzički dokument bilježi muziciranje mladih jazz instrumentalista i njihovo poimanje jazza, predstavljeno u različitim instrumentalnim i vokalno-instrumentalnim formacijama malih sastava jazz combo banda (solo, duet, trio, quartet i quintet), saopćeno je iz Muzičke akademije Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Napretkov tjedan kulture: Jazz koncert Napretkovog kvarteta Birdland

HNK Mostar obilježava Međunarodni dan jazz-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom