Bosna i Hercegovina     | 18.05.2018. 12:20 |

Mediji i javni ugled: Odgovorni mediji i novinari moraju naći pravu mjeru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Često mislim o tome kako se pretvaramo u ljude koji rade za klikove. Možda će uskoro za taj posao izmisliti i neko novo ime'', napisala je novinarka Marija Arnautović komentirajući jedno od mnoštva trčanja za klikovima kojim mediji sve češće gaze sve pred sobom. Gaze se pravila, gaze se ljudske sudbine, gaze se žanrovi i kolege. Cilj je, ponekad bez opravdanja i razloga, biti brži i prvi, cilj je privući i zadržati čitatelje, a onda, s porastom onih koji se ''kače'' na naslove i mamce, uloviti i prilike za komade marketinških kolača.

Piše: Berislav Jurič (Vijeće za štampu u BiH)

Mehmed Halilović, pravnik i medijski stručnjak kaže kako je ''trčanje'' za klikovima ''veliki izazov ali i (ne)predvidiva opasnost za online medije'': ''S jedne strane, ono omogućava stjecanje određenih prihoda bez kojih nema opstanka većini tih medija, s druge – kad postane samo sebi cilj i pogotovo kad se ne postavljaju ograničenja za govor mržnje, tada se pretvara u svoju suprotnost, ruši kredibilitet medija i pretvara se u veliko zlo'', kaže Halilović naglašavajući kako odgovorni mediji i odgovorni novinari moraju naći pravu mjeru.

I Andrijana Pisarević, glavna urednica portala Srpskacafe.com, kaže kako je upravo trčanje za klikovima i pokušaj da se dođe do što većeg broja čitatelja stavio pred novinare velike izazove. No, smatra da su i čitatelji, zbog svoje površnosti, dijelom ohrabrili medije u toj utrci: ''Borba za klikove definitivno je promijenila koncept online medija i dobro iskoristila površnost velikog broja čitatelja koje privlači naslov, ali ne i sam sadržaj teksta. Shvaćajući da se čitatelji 'kače' samo za zanimljiv naslov, a da eventualno jedna petina pročita više od lida i prve izjave, brojne medijske kuće i u svijetu i kod nas izgradile su popularnost na senzacionalizmu iza kojeg ne stoji nikakvo utemeljenje u bitnosti same informacije'', navodi Pisarević.

Dodaje kako je klikbejt podijelio stručnu javnost na one koji misle da se iza ovoga krije svjesna prevara nad čitateljima i koja novinarstvu pravi velike i ozbiljne negativne posljedice, dok drugi ističu da je to samo djelić promjene koja se događa u struci i "samoj paradigmi vijesti": ''Smatram da je istina negdje na pola puta. Naslov jeste izuzetno bitan za privlačenje čitatelja i svaki pametan urednik će se potruditi da on bude što atraktivniji, da privuče što veći broj njih da pročita objavljeni tekst. Ali svatko od nas morao bi imati dovoljno umješnosti da ga osmisli tako da u njemu nema netačnih informacija'', navela je i istaknula kako je dio medija koji se nemilice koristio clickbaitovima ostao bez velikog broja čitatelja.

„Mediji i Javni ugled“ projekat je koji, pod pokroviteljstvom EU Delegacije u BiH sprovodi Konzorcij od četiri medijske organizacije, a koji ima za cilj donošenje Zakona o transparentnosti medijskog vlasništva i finansiranja, te Zakona o oglašavanju. Tim će se zakonima urediti i problem divljih portala bez impressuma, te riješiti dobar dio problema sa govorom mržnje u online sferi.

Halilović kaže da klikovi i kvalitetno novinarstvo mogu ići jedno uz drugo, ali da se to pitanje ipak ne može svesti samo na crno-bijelu sliku. Govoreći o komentarima čitatelja, Halilović navodi: ''Ako online komentari čitatelja ne prelaze u nacionalističke vode, nisu ratna retorika i govor mržnje, dakle, ako nisu huškački, oni su vrlo dobar instrument za javne debate i mogu doprinijeti demokratskim procesima. Uz tri uvjeta iz prethodne rečenice, treba kazati da je u javnom interesu da podupire ovakve debate čak i kad su komentari provokativni, oštri pa i uvredljivi'', kaže ovaj nekadašnji Ombudsman za medije.

(Tekst je dio projekta "Mediji i javni ugled" Vijeća za štampu u BiH).

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Medijsko izvještavanje u najboljem interesu djeteta

Pismo medija izraelskim vlastima: Napadi na novinare su napadi na istinu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!