Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 18.05.2018. 10:34 |

Egipat otvorio granicu sa Gazom tokom mjeseca ramazana

FENA Internet

CAIRO, 18. maja (FENA) – Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi odlučio je tokom ramazana otvoriti prijelaz iz pojasa Gaze u Egipat, prenosi AFP.

Granica je inače zatvorena, a Sisi je saopćio da je privremeno otvaranje učinjeno sa namjerom da „olakšaju patnju Palestincima tokom mjeseca posta“.

Prijelaz Rafah je jedini izlaz iz pojasa Gaze koji nije pod kontrolom Izraela, a Egipat ga je posljednjih godina u cijelosti zatvorio. Samo nekoliko dana tokom godine Egipat otvara granicu. Sisijeva odluka je došla nakon što je početkom sedmice 60 Palestinaca ubijeno tokom demontracija na granici Gaze i Izraela.

Egipat održava odnose i sa Izraelom i sa Hamasom, a Kairo je bio angažiran i u pokušajima da se prevaziđu podjele između Hamasa i Fataha, dvije najjače palestinske organizacije.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Evropska unija će pružiti milijardu eura hitne kratkoročne makrofinansijske pomoći Egiptu

Sisi započinje treći mandat na čelu Egipta, put izlaska iz krize i dalje dug i naporan

Egipćani sumnjaju u pobjedu nad Hrvatskom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana