Bosna i Hercegovina     | 17.05.2018. 17:42 |

SDP - Predsjedništvo BiH mora osuditi izjave protivne interesima BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH precizirano je da će referendum o kandidatu SDP-a za člana Predsjedništva BiH biti održan od 24. do 26. maja, te da će rezultati biti predstavljeni na Konvenciji u Sarajevu 27. maja.

Ovaj demokratski iskorak u unutarpartijskom djelovanju predstavlja prvi takve vrste u političkoj historiji BiH, a pripreme za njegovo održavanje su već u toku, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Na sjednici je osuđeno neusvajanje tehničkih izmjena Izbornog zakona u državnom Domu naroda, uvođenjem novih tehnologija koje će spriječiti izborne krađe.

Još jednom je potvrđeno da HDZ i SNSD predstavljaju kočnicu u logičnom demokratskom postupku veće transparentnosti i kontrole nad izborima.

Predsjedništvo SDP-a je odbacilo tvrdnje i netačne konstatacije o tome da je Republika Hrvatska garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje je u Mostaru izrekla predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Hrvatska, jednako kao i Srbija, potpisnik je i obveznik Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne garant, ističe se u saopćenju.

Iznošenje ovakvih tvrdnji, prilikom svake posjete BiH od čelnika vlasti Republike Hrvatske, u SDP-u tumače kao krajnje nedobronamjernu gestu.

- Tražimo od članova Predsjedništva BiH da javno i jasno osude takve izjave. Sve suprotno tome, smatramo radom protivnom interesu BiH i svih njenih građana. Izjave o tome kako je građanima BiH hrvatske nacionalnosti ova zemlja druga domovina, pokazuju elementarno nepriznavanje i uvažavanje BiH i njenog historijskog bića. BiH je prva i jedina domovina svim njenim građanima i krajnje je vrijeme da vlasti susjednih zemalja da počnu uvažavati i tretirati BiH kao suverenu državu – rečeno je iz SDP-a. 

Članovi Predsjedništva SDP BiH su održavanje predizbornog skupa predsjednika Stranke pravde i razvoja Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Sarajevu ocijenili kao narušavanje interesa BiH.

- Bez obzira što se forma ovog skupa pokušava predstaviti na drugačiji način, u njegovoj suštini radi se o predizbornoj kampanji koju Erdogan vodi u sklopu prijevremenih predsjedničkih izbora u Turskoj. Ne može i ne smije se zanemariti činjenica da su slični skupovi zabranjeni od vlasti vodećih evropskih država, među kojima je i Njemačka - naglašava se u saopćenju.

Zbog toga, ocijenjeno je, ovakav skup u Sarajevu nije u skladu sa interesima BiH i njenih aspiracija za što brže članstvo u NATO i EU.

 - Posebno upozoravamo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da ovakav skup predstavlja presedan koji će političke snage u BiH i van nje, koje rade sve na podjeli i urušavanju BiH, iskoristiti kao dodatni argument u provođenju takve politike. Sa tog aspekta ovakav potez je politički nepromišljen i ponovo u potpunoj suprotnosti sa interesima BiH, jer se ovako otvara mogućnost za dodatno narušavanje suvereniteta zemlje – saopćeno je iz SDP-a BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'