Bosna i Hercegovina     | 17.05.2018. 13:12 |

Vlada SBŽ-a predlaže sindikatu zdravstvenih radnika satnicu od 2,4 KM

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 17. svibnja (FENA) - Povećanje cijene satnice rada na 2,4 marke nova je ponuda Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ) zdravstvenim radnicima u toj županiji, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade u Travniku, na kojoj je istaknuto kako će županijski Zavod zdravstvenog osiguranja to koštati dodatnih 2,5 milijuna maraka godišnje.

Ministar zdravstva Nikola Grubešić podsjetio je da su u tijeku pregovori za zaključivanje kolektivnog ugovora s predstavnicima županijskog odbora Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu te je ponovio da je neprihvatljiv njihov zahtjev za uvećanjem koeficijenata za 25 posto.

- To bi zahtijevalo enormna sredstva. Stoga je Vlada stava da treba povećati plaće zdravstvenim djelatnicima, ali da to ide putem uvećanja satnica. Dakle, naš prijedlog je da satnica, s trenutnih 2,31 marku, bude uvećana na 2,4 marke, što će u konačnici donijeti povećanje plaća zdravstvenim djelatnicima za 20 posto - pojasnio je ministar Grubešić.

Kako je kazao, ukoliko Sindikat prihvati vladin prijedlog, povećanje satnice važilo bi od 1. lipnja ove godine do 1. lipnja 2019. godine, s mogućnošću produženja do 90 dana.

- Naš prvi prijedlog je bio da satnica bude uvećana na 2,35 maraka, ali sindikati to nisu prihvatili, tako da sad imamo novu ponudu. Treba imati u vidu da se devet godina plaća u javnom zdravstvenom sektoru nije povećavala, a da je do toga došlo u proteklih 13 mjeseci, tako da se ona, s ovim zadnjim prijedlogom, faktički povećava za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu - dodao je Grubešić.

Po njegovim riječima, ponudu Vlade sindikati ne bi trebali odbiti jer je ona u skladu s trenutnim financijskim mogućnostima.

Na sjednici Vlade moglo se čuti i da predstavnici Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu traže satnicu u iznosu od 2,6 marke, a ministar gospodarstva Sedžad Milanović ocijenio je da bi taj zahtjev Vlada trebala ispuniti odmah, jer će to kasnije ionako uraditi.

- Mi ćemo to svakako platiti i zašto da se iscrpljujemo oko toga... Bolje da im odmah pružimo to što traže - kazao je Milanović.

Međutim, tijekom rasprave je ocijenjeno da je ovakav zahtjev nerealan, a premijer Tahir Lendo je istaknuo da Vlada zdravstvenim radnicima ne može nuditi iznose koji izlaze izvan okvira proračuna kojima raspolaže Zavod zdravstvenog osiguranja SBŽ-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Mijatović: Od 1. siječnja minimalna plaća u FBiH tisuću KM (VIDEO)

HNŽ: Zdravstvenim radnicima policija nije dala odobrenje za prosvjedni skup, ali mogu šetati

Brčko: Proračunski korisnici dobit će povišicu od pet posto

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom