Bosna i Hercegovina     | 16.05.2018. 14:44 |

U nedjelju komemoracija na "hercegovačkom Bleiburgu"

FENA Saopćenje

STOLAC, 16. svibnja (FENA) - Komemoracija i sveta misa na Radimlji kod Stoca za hrvatske civile i zarobljene vojnike ubijene krajem Drugog svjetskog rata, održat će se u nedjelju, 19. svibnja, s početkom u 18 sati.

Misu će predvodi don Ante Tonćo Komadina, ravnatelj Caritasa iz Mostara, a na svetoj misi sudjeluje i vicepostulator Vicepostupature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće" fra Miljenko Stojić, kao i brojni drugi svećenici, najavili su organizatori.

"Hercegovački Bleiburg" kako mnogi nazivaju Radimlju kod Stoca, mjesto je na kojem su komunističke vlasti, na koncu Drugog svjetskog rata, ubile i zatrpale, prema dosadašnjim istraživanjima, oko deset tisuća civilnih žrtva i zarobljenih hrvatskih vojnika.

Riječ je o hrvatskim civilima, koji nisu izbjegli iz ovih krajeva, katoličkom svećenstvu, te zarobljenim vojnicima koji su se predali na austrijskoj granici kod Bleiburga te u kolonama sprovođeni u razne krajeve, a jedan od krakova tog Križnog puta završio je i u Stocu.

Na lokalitetu Radimlje otkriveno je petnaest jama, rupa, kanala u koritu Bregave, u kojima su pronađene masovne grobnice. Otkrivena su šokantna svjedočanstva o mučenju žena i djevojaka u hrvatskim narodnim nošnjama, mnoštva puka, te izgladnjelih hrvatskih vojnika provođenih od logora do stratišta, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Komemoracija akademiku Dževadu Jahiću - Bio je temeljna ličnost savremene lingvističke bosnistike

Građani Stoca organizovali protestnu šetnju zbog napada na mladiće

Tužiteljstvo HNŽ-a: Identificirano i lišeno slobode nekoliko osoba

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta