Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 16.05.2018. 14:51 |

Mogherini: EU predana poboljšanju ravnopravnosti LGBTI osoba u EU i izvan nje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Evropska unija ponovno potvrđuje svoju posvećenost borbi protiv svih oblika diskriminacije i zločina iz mržnje na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih obilježja, kao i daljnjem aktivnom promicanju i zaštiti ljudskih prava lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih (LGBTI) osoba - izjavila je uime EU visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, a u povodu 17. maja,  Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije.

Mogherini upozorava da su LGBTI osobe unutar i izvan EU prečesto žrtve nasilja i zločina iz mržnje. Nad njima se još uvijek provodi diskriminacija te ih se zlostavlja na temelju njihove seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili spolnih obilježja.

Također, napominje da je u mnogim zemljama odnos s partnerom istog spola još uvijek kazneno djelo. Osim toga, čak i u zemljama u kojima postoji pravna zaštita seksualne orijentacije, stigmatizacija zbog homofobije, transfobije i bifobije i dalje je snažna, što dovodi do socijalne isključenosti za šta društva plaćaju cijenu na privrednom i zdravstvenom planu.

Istakla je da je ova godina važna za ljudska prava jer se u njoj obilježava 70. godišnjica Opće deklaracije o ljudskim pravima te je navela njen prvi član u kojem piše da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.

- LGBTI osobe nisu izuzetak i stoga će se EU nastaviti boriti za jednaka prava za sve, bez obzira na seksualnu orijentaciju - kazala je visoka predstavnica. 

Naglasila je da će EU, kombinacijom političkog dijaloga i dijaloga o ljudskim pravima te, između ostalog, aktivnostima za jačanje svijesti i financijskom pomoći, nastaviti rješavati pitanja diskriminacije i nasilja utemeljenih na seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu te će pokazati svoju predanost poboljšanja ravnopravnosti LGBTI osoba u EU i izvan nje.

U izjavi je kazala i to da EU odaje priznanje svima koji rade na promicanju i zaštiti ljudskih prava LGBTI osoba, kojima je poručila da nisu sami i da će EU uvijek biti uz njih. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Slovačka ministrica kulture Šimkovičová: 'LGBTI+ organizacije više neće parazitirati na novcu iz resora za kulturu'

Homofobični napadi u Francuskoj porasli su za skoro 30 posto prošle godine

Mijatović: Krajnje je vrijeme da vlasti prihvate LGBTI osobe i njihova prava

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'