Bosna i Hercegovina     | 15.05.2018. 18:19 |

Zaključci zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade RH o Trgovskoj gori

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Vijeće ministara BiH razmotrilo je Informaciju sa zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, održane početkom jula 2017. godine u Sarajevu, o razgovorima u vezi s namjerom Republike Hrvatske da izgradi skladište i odlagalište radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, mikrolokaciji Čerkezovac u općini Dvor, Republika Hrvatska.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH pripremit će za Vijeće ministara objedinjenu informaciju, koja će uključivati i informacije Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost i Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora, a u cilju realizacije ranije donesenih zaključaka.

Na zajedničkoj sjednici zaključeno je da su Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Hrvatske saglasni da se poduzmu sve aktivnosti kako bi se navedeno pitanje riješilo u skladu s važećim konvencijama i standardima struke.

Vijeće ministara BiH je tom prilikom, pozivajući se na Rezoluciju Parlamentarne skupštine BiH iz maja 2016. godine, istaknulo da ima poseban interes zaštititi zrak, zemljište, vode i prirodna dobra koja se nalaze u neposrednoj blizini Trgovske gore u cilju zaštite Bosne i Hercegovine u vezi s pitanjem skladištenja i odlaganja nuklearnog otpada. 

U slučaju nepoduzimanja zajedničkih aktivnosti s tačno utvrđenim zadacima i rokovima za njihovo izvršenje bit će pokrenuti mehanizmi Espoo konvencije, kao i drugi mehanizmi po pravilima i normama međunarodnog prava, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo