Bosna i Hercegovina     | 15.05.2018. 18:11 |

VMBiH prihvatilo Nacrt akcionog plana hitnih mjera u vezi s migrantskom krizom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Vijeće ministara BiH prihvatilo je Nacrt akcionog plana hitnih mjera kojim će dosadašnji Koordinacioni tim prerasti u Operativni štab, u cilju koordiniranja svih aktivnosti za rješavanje migrantske krize na human i dostojanstven način u BiH.

Migrantska kriza problem je cijele BiH i neophodno je da se u njeno rješavanje uključe sve institucije u BiH.   

Nacrt plana sadrži paket hitnih mjera prioritetno usmjerenih na osiguranje bolje kontrole granice, efikasniju borbu protiv nezakonitih migracija na teritoriji BiH, realiziranje sporazuma o readmisiji te jačanje readmisijskih i kapaciteta u području azila, kao i intenziviranje aktivnosti za sprečavanje krijumčarenja migrantima.

Ovim mjerama bit će povećani smještajni kapaciteti u BiH za nezakonite migrante  i ranjive kategorije u saradnji s nevladinim i međunarodnim organizacijama. Od nadležnih institucija u Srbiji, Crnoj Gori i Evropskoj uniji zatražit će se preduzimanje aktivnosti u vezi s rješavanjem migrantske krize u BiH.

Sa Republikom Hrvatskom riješit će se pitanje propusnosti granica, kako bi se spriječilo nelegalno kretanje migranata.

Uz jačanje saradnje policijskih agencija u našoj zemlji, novim mjerama intenzivira se saradnja s tijelima nadležnim za upravljanje granicom susjednih zemalja i EU. 

Prema Informaciji Ministarstva sigurnosti, Bosna i Hercegovina se suočava sa pojačanim nezakonitim migracijskim tokovima, posebno od maja ove godine, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!