Bosna i Hercegovina     | 15.05.2018. 16:03 |

U Sarajevu obilježena godišnjica smrti generala Rifata Bilajca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić danas je sa članovima Udruženja generala BiH obilježio 12. godišnjicu smrti brigadnog generala Rifata Bilajca polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u haremu Alipašine džamije.

- Mi njegovi najbliži saradnici znamo kolike su zasluge za odbranu BiH Rifata Bilajca koji je bio u najužem rukovodstvu naše Armije RBiH. Svojim znanjem i stručnošću učestvovao je u izradi direktive za odbranu BiH i uvijek je obavljao visoke i odgovorne dužnosti u Armiji RBiH, jer je smatran velikim vojnim stručnjakom za strategiju i planiranje a posebno za operativna planiranja i operacije koje su izvodili borci Armije RBiH - kazao je prisutnima general Džemal Merdan.

Rifat Bilajac je rođen u Bosanskoj Dubici 1936. godine. Nakon odlaska iz bivše JNA uključuje se u rad Glavnog štaba Patriotske lige BiH nakon čega prelazi u Generalštab Armije RBiH. Iako je prije rata umirovljen on se kao dobrovoljac uključio u odbranu BiH.

General Rifat Bilajac je umro 12. maja 2006. godine. Sa završenom Vojnom akademijom, Višom političkom školom, Školom narodne odbrane te Višom vojnom akademijom bio je jedan od najškolovanijih vojnih lica kako u bivšoj državi tako i u nezavisnoj Bosni i Hercegovini. Dobitnik je Ordena rada sa zlatnim vijencem i Srebrnog štita Armije RBiH, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Obilježena peta godišnjica ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo