Bosna i Hercegovina     | 15.05.2018. 12:55 |

Miro i Ante Kvesić osuđeni na po godinu zatvora

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine je, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije, izreklo presudu kojom je optuženi Miro Kvesić oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, a optuženi Ante Kvesić za krivično djelo nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.

Sud je optuženog Miru Kvesića osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, a kao sporednu kaznu izrekao novčanu kaznu u iznosu od 20.000 KM koju je optuženi dužan platiti u roku od šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude. Ukoliko optuženi ne plati novčanu kaznu ista će se zamijeniti kaznom zatvora tako što će se za svakih započetih 100 KM novčane kazne odrediti jedan dan zatvora, ali zatvor ne može prekoračiti propisanu kaznu za to djelo.

Sud je optuženom Miri Kvesiću izrekao mjeru sigurnosti - oduzimanje predmeta, a takođe se oduzima 14.802 KM, kao imovinska korist stečena krivičnim djelom, koji je optuženi dužan uplatiti u budžet BiH u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti presude.

Sud je optuženom Anti Kvesiću izrekao uslovnu osudu kojom se optuženom utvrđuje kazna zatvora od jedne godine i istovremeno određuje da se ova kazna neće izvršiti ako optuženi u roku od dvije godine dana od dana pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Optuženi Miro i Ante Kvesić se obavezuju na plaćanje troškova krivičnog postupka od po 100 KM, na ime sudskog paušala, koje su dužni  platiti u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti presude, saopćeno je iz Suda BiH.  

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Sedam godina zatvora za napad i pokušaj ubojstva supružnika i njihovog djeteta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo