Bosna i Hercegovina     | 15.05.2018. 10:54 |

Medžlis IZ Mostar poziva na odgovornost zbog zemljišta robne kuće HIT

FENA Saopćenje

MOSTAR, 15. svibnja (FENA) - Medžlis Islamske zajednice Mostar uputio je prosvjed zbog najave da će se zemljište iza bivše robne kuće HIT uskoro početi koristiti kao parking prostor.

"S dubokom nevjericom da cjelokupna mostarska javnost prešućuje samoinicijativno prisvajanje javnih površina ili samoinicijativno donošenje odluka gradskog čelništva, bez poštivanja zakonitosti, procedura i stvarnih nadležnosti, Medžlis Islamske zajednice Mostar podsjeća domaću i međunarodnu javnost da već 17 godina kontinuirano i sistematski ulaže napore na povratu bespravno oduzete vakufske imovine koju su tokom cijelog jednog stoljeća vladajuće strukture koristile argumentom sile i nasilja", priopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Dodaje se kako gradske vlasti ignoriraju zahtjev mostarskog muftije Salema ef. Dedovića da se na tom lokalitetu izvrše kontrolna arheološka iskopavanja, jer se pokazalo da se upravo na tom dijelu nalaze posmrtni ostaci muslimana pokopanih u Lakišića harem.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar najavili su kako će poduzeti sve zakonske mjere kod političkih, pravosudnih domaćih i međunarodnih subjekata kako bi se utvrdila odgovornost gradskog rukovodstva te da će protiv poduzeća MO parking podnijet kaznene prijave.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo